news-details

Piyasa gündemi

İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu devam ediyor. Zirveden gelen açıklamalar izleniyor. Fed yetkilileri de bu haftaki konuşmalarını sürdürüyor. Yetkililer, enflasyonda ikna edici bir tablo görülene kadar faiz artışlarına devam edeceklerini vurguluyorlar. Bu sabah Japonya Merkez Bankası herhangi bir değişiklik yapmayarak, mevcut politikasını korumaya devam etti. Bugün İngiltere-Euro Bölgesi TÜFE ve ABD'de sanayi üretimi verileri açıklanacak.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 13:00 Euro Bölgesi – TÜFE Önem: Yüksek
• 17:15 ABD – Sanayi Üretimi Önem: Yüksek

BIST-100 güne başlangıç

Küresel hisse piyasalarında son dönemde Fed üyelerinden gelen faiz artış hızını düşürme sinyalleri sonrası resesyon kaynaklı endişelerin yatışması risk iştahında toparlanmayı ve pozitif seyri beraberinde getiriyor. Gün içerisinde Fed üyelerinin açıklamaları ve ekonomik veri akışları fiyatlamaları belirlemeye devam edecektir. BIST-100 Endeksi dün günü %2,06 oranında yükselişle 5.315,03 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü yatay pozitif tarafta tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah yatay seyir ön planda. Asya piyasalarında BoJ sonrası yeşil bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 18,79 – 18,80 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:50 itibariyle 18,78’li seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 strateji

BIST-100 endeksinde ocak ayı başından itibaren yaşanan sert düşüşün fibonacci %61,8’lik düzeltme seviyesi 5.283 civarından geçmekte olup, hafta başından itibaren yaşanan yükselişlerle beraber dün itibariyle bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleşti. Bu bağlamda endekste 5.283 üzerinde kalındıkça yukarıda 5.400 – 5.420 aralığı direnç olarak izlenebilir. Yükseliş eğiliminin devamı halinde 5.470 ve 5.550 seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağıda ise 5.283 seviyesi altındaki kalıcı hareketlerde 5.215 – 5.150 – 5.091 ve 5.023 seviyeleri sıralı destek noktaları olarak takip edilebilir. Son dönemde düşüş ve yükseliş hareketlerinin sertleştiği endekste yatırımcıların risk profillerine uygun aktif bir kar al/zarar durdur stratejisine bağlı kalmalarının önem arz ettiğini değerlendiriyoruz.

Önemli Sektör Şirket Haberleri

ARÇELİK / ARCLK 17.01.2023 10:05:01 Şirket ile Whirlpool, Avrupa’da faaliyet gösteren üretim, satış ve pazarlama iştiraklerinin tamamının, Arçelik’in çoğunluk hissesi ile kontrol edeceği bir yapı altında birleştirilmesi amacıyla; Arçelik’in %100 bağlı ortaklığı Ardutch, garantör sıfatıyla Arçelik, Whirlpool’un paylarının tamamına sahip olduğu Whirlpool EMEA, garantör sıfatıyla Whirlpool ve alıcı sıfatıyla Beko Europe arasında iştirak sözleşmesi imzalanmıştır. Arçelik ve %100 bağlı ortaklığı Ardutch ile Whirlpool ve sahibi olduğu Whirlpool EMEA arasında imzalanan anlaşmaya göre, her iki şirketin Avrupa’da faaliyet gösteren tüm bağlı ortaklıklarının payları Hollanda’da kurulu yeni şirketin altında toplanacaktır. Devirler sonrasında Beko Europe sermayesinin %75’inin Ardutch’a, %25’inin Whirlpool EMEA’ya tahsis edilmesi öngörülmektedir. Kapanışın 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir. İşlem ile 200 milyon euronun üzerinde maliyet kaynaklı sinerji sağlanabileceği tahmin edilmektedir. (POZİTİF)

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı