news-details

Başkan Aktaş: "Dönüşüm ya bizim elimizden ya depremden olacak"

Sadece deprem konusunun ele alındığı toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, depremin ilk gününden beri Gaziantep ve Hatay’da yaptıkları çalışmaları ve bölgeye dair izlenimlerini anlattı.

Başkan Aktaş, Elazığ’ın da afet bölgesi ilan edilmesinin ardından 11 ilde büyük yıkımlara yol açan depremle birlikte Türkiye genelinde büyük bir yardım seferberliği başlatıldığını kaydederek, bu seferberliğe Bursa’nın da Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, hayırsever iş adamları ve gönüllülerle birlikte büyük destek verdiğini açıkladı.

Bölgede bugüne kadar bine yakın personel ve 300’ü aşkın araç ve ekipmanla hizmet verdiklerini dile getiren Başkan Aktaş, toplanan yardımların dağıtımı, seyyar tuvaletlerin kurulumu ile çadır kent ve konteyner kent kurulumu ile görevlendirildikleri Hatay’daki çalışmalarının da kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Başkan Aktaş, sadece deprem bölgesinin değil, Bursa’ya gelen depremzedelerin de yaralarının sarılması için önemli çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ulaşımda kardeş kart, sosyal yardımlarda kardeşlik mağazası uygulaması ile Bursa’daki depremzedelere destek olduklarını belirtti.

Bursa’nın geleceği kentsel dönüşüm

Deprem kuşağında olan Bursa’nın da deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, deprem riskine karşı yaptıkları ve yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başkan Aktaş, Bursa’nın geleceğinin kentsel dönüşümde olduğunu dile getirerek, “Bu dönüşüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planlı biçimde gerçekleşecek ya da maalesef deprem sebebiyle canların kaybı, milli servetin hebasıyla olacak. Seçim hepimizin. Bursa’nın bir geleceğinin olabilmesi için atacağımız her adım kentsel dönüşüme çıkacak.” diye konuştu.

Zemin tehlike haritaları

Türkiye’de zemin tehlike haritalarını çıkartan ilk üç ilden birisinin Bursa olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “2020 yılından beri devam eden süreçte ilimizdeki yaklaşık 650 bin yapının bina envanterini oluşturmaktayız. Yüzde 80’ini de tamamlamış durumdayız. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, Kestel ilçeleri için bu çalışma tamamlandı, diğer ilçelerimiz için de bu analizi kısa sürede tamamlamış olacağız.” dedi.

Bin 968 bina yıkılacak

Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi olarak halen farklı ilçelerde 10 farklı bölgede kentsel dönüşüm uygulamalarının yürütüldüğünü veya planlama sürecine dahil edildiğini açıklayarak, “5 yıllık süreçte kentsel dönüşüm ve riskli yapı çalışmaları kapsamında; 352 binada 2 bin 180 bağımsız bölümü yıktık. Bununla birlikte bu yıl bin 270 bağımsız bölümün inşaatını tamamlayıp, Yiğitler, Sıcaksu ve Beşyol’da hak sahiplerine teslim edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Yaptıkları çalışmaların sadece afet öncesine yönelik olmadığını, afet sonrası için de hazırlandıklarını belirten Başkan Aktaş, “2023 yılı içerisinde Bursa genelinde devam eden ve hedeflenen toplam 870 bin metrekare proje alanında;  bin 968 binada 7 bin 592 bağımsız bölüm yıkılarak, 9 bin 980 adet konutun inşaatına başlanacak.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı