news-details

Başkan Soyer, çobanlarla Türkelli mezbahasını açtı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu doğrultusunda Menemen Türkelli'de Avrupa Birliği standartlarında kurulan modern mezbahanın açılışı yapıldı. Bölgedeki kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak mezbaha, Menemen’in yanı sıra Aliağa, Foça ve Karşıyaka ilçelerine de hizmet verecek.

Menemen Mezbahası’nın açılış törenine Başkan Tunç Soyer’i 15’in üzerinde çoban karşıladı. Törene İzmir Köy Koop. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ve belediye bürokratları, CHP’li ilçe başkanları, oda, dernek ve kooperatif başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler, çobanlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.


Açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, “Bu memlekette tarım ekonomimizin önünü açabilecek, yoksulluğun belini kırabilecek, hayat pahalılığını bitirecek tek reçetedir. Tarımdan başka bu memleketi düze çıkartacak başka gücümüz yok. Peki nasıl bir tarım? Sadece büyük üretim yapan büyük fabrikaların, sanayilerin yaptığı tarım mı? Tam tersine küçük üreticinin çiftçinin, köylünün yaptığı tarım da bu memlekete nefes aldıracaktır” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İktisat Kongresi’nde aldığı kararları hatırlatan Başkan Soyer, “Kendi kendine yeten bir ülke ancak bağımsız, özgür olabilir. Bir zamanlar dünyanın kendi kendine yeten 7 ekonomisinden biriydik. Yerli ve milli hamasetini hiç durmaksızın sürdürenler, bizi hangi noktaya getirdiler? Bugün Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle açılan tahıl koridorundan geçen gemiye sevinir olduk. Biz üretiyorduk o tahılları. Kimseye muhtaç değildik. O tahılları bu memleketin topraklarında bu memleketin çalışkan köylüsü üretiyordu. Yok öyle yağma. Bu hikaye bir kader de değil, mecburiyet de değil. O toprak da güneş de su da orada duruyor. İklim krizine rağmen hala üretim yapmak mümkün. Bütün bunları yapacağız" dedi.

Başkan Soyer, “Yarımada’daki, Ödemiş’teki mezbahamızı yeniledik. Bergama’da, Kiraz’da, Tire’de mezbahalarımızı yaptık. Ve şimdi Türkelli’yi açtık. Bizim hayvancılığa, tarıma vereceğimiz desteğin en fazlası neyse onu yapmaya gayret ediyoruz. Bayındır Süt İşleme Tesisi’ni tamamladık .Çok yakında açmaya hazırlanıyoruz. Günde ortalama 100 ton süt işleyeceğiz. 200 tona da çıkacak kapasitemiz var” diye konuştu.

“Gıda Hijyeni ve Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları” yönetmeliklerine uygun olarak yapımı tamamlanan tesis yaklaşık 20 milyon liralık yatırıma mal oldu. İki katlı tesisin alt katında kesimhane, üst katında ise idari binalar ve kesim izleme salonu yer alıyor. Günde 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip tesislerdeki soğuk hava depoları, İzmir dışı et tedariki düşünülerek geniş tutuldu. Soğuk hava depolarında aynı zamanda 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvanın karkası soğutulabilecek. El temasını ortadan kaldıran sistemle çalışacak tesiste kesimden karkasın tartıldığı ana kadar her süreç kamerayla izleniyor.

Hibya Haber Ajansı