news-details

Fx gündem

Fed’e yönelik agresif sıkılaşma beklentileri ve küresel resesyon endişeleri risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. IMF dünkü raporunda 2023 yılı küresel büyüme tahminini aşağı çekerken, finansal istikrara yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını belirtti. Bugün ABD’de FOMC tutanakları ile ÜFE verisi yakından izlenecek olup, yarın ise haftanın en önemli gelişmesi olarak TÜFE rakamı takip edilecektir. ABD’deki enflasyon verileri risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    10:00 Türkiye – Sanayi Üretimi Önem: Orta 

•    15:30 ABD – ÜFE/Çekirdek ÜFE Önem: Yüksek

Türkiye

IMF'in sonbahar dönemi "Global Ekonomik Görünüm Raporu"na göre, Temmuz ayında yayımlanan ara dönem raporunda Türkiye için %4,0 olarak tahmin edilen 2022 yılı büyüme tahmini, %5,0 seviyesine çıkarıldı. IMF, 2023 yılı için büyüme beklentisini ise % 3,0'e çekti. Raporda Türkiye için enflasyon tahminleri ise yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre bu dönemde aylık cari açık 3,11 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. Yıllık cari açık ise 40 milyar doları aşarak 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 13 Ekim'de görüşeceğini duyurdu. Yurt içinde bugün sanayi üretim rakamları takip edilecek.

 

Euro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, AMB'nin 27 Ekim'de yapacağı toplantıda 50 baz puan mı 75 baz puan mı faiz artırımı yapacağını tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.Villeroy, AMB'nin faiz oranını nötr seviye olarak değerlendirdiği yüzde 2'nin biraz altına yıl sonundan önce çıkarması ve bilançonun küçültülmesinin yolunu açması gerektiğini ifade etti. Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’in fon yöneticilerini acil tahvil alım programının sona ereceği yönünde uyarması sterlinde sarsıntıya yol açtı. Bailey'in açıklamaları küresel piyasalarda da risk iştahını baskılayan bir etki yarattı. Yatırımcılar ve piyasa oyuncuları bugün AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edecek.

 

ABD

ABD tarafında bugün ÜFE verisinin açıklanması bekleniyor. Analistler, Eylül ayında aylık rakamın, Ağustos ayına göre %0,2 artmasını ve yıllık rakamın %8,4 yükselmesini bekliyor. Çekirdek ÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %7,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan yatırımcılar Fed’in bugün paylaşılacak olan toplantı tutanaklarını ve enflasyonla ilgili yeni verileri bekliyor. Beklenti, Fed'in Kasım ayındaki toplantısında gösterge faiz oranında 0,75 puanlık bir artışa daha gideceği yönünde. Bu durum bazı yatırımcıları, merkez bankasının agresif hamlelerinin ekonomiyi resesyona sürükleyeceği konusunda endişelendirirken, ABD Başkan Joe Biden dün yaptığı bir konuşmada yakın gelecekte bir resesyon olacağına inanmadığını ve varsa bunun "hafif" bir ekonomik düşüş olmasını beklediğini söyledi.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı