news-details

Bakan Varank: “Güvenli akıllı cihaz kullanımının önünü açıyoruz”

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Siber Güvenlik Test, Denetim ve Sertifikasyon Faaliyetleri için iş birliği  protokolü imzaladı.

Bakan Varank’ın huzurunda protokole imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin attı.

Ekonomik gelişime katkı

Protokol kapsamında her iki kurum başta internete bağlı her türlü ticari cihazın ve endüstriyel sistemin Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası alanda geçerli siber güvenlik testleri ve sertifikasyonunda ortak iş birliği modelleri geliştirecek, projeler oluşturacaklar. Siber güvenlik alanında yurtdışı pazarına açılmak için gerekli olan test ve belgelendirme hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sağlayacak.

Siber güvenlik test, denetim ve sertifikasyonu ile yurtdışından hizmet talepleri alınacak, böylece Türkiye’ye döviz girişini sağlanacak. Yerli ve milli üreticilerin ürün ihracının önündeki teknik engellerin aşılmasına katkı verilecek.

,

Akıllı cihazlara TSE sertifikası

Bakan Varank, Türkiye’nin bilişim teknolojileri ve dijital dönüşüm alanındaki gelişmelerini desteklerken, bilgi toplumu olma hedefine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İmzalanan iş birliği protokolünün Türkiye’nin dijital dönüşümüne, yerli ve milli üreticilerin gelişimine katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Türkiye’de endüstri anlamında önemli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı, Türk Standartları Enstitüsü ile TÜBİTAK BİLGEM bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu iş birliği protokolü çerçevesinde Türkiye'de satılan, internete bağlanan bütün akıllı cihazların test ve sertifikasyonlarını biliyorsunuz TSE gerçekleştiriyor. TSE sertifikasyon süreçlerinde BİLGEM ile işbirliği yapacak ve onların alt yapılarını, tecrübelerini, deneyimlerini kullanarak bu cihazların güvenli olduğunu sertifikalandıracak.”

“Yerli ve milli mevzuların takipçisiyiz”

Bakan Varank, Türkiye’nin dijital dönüşümünde hassasiyet gösterilen her yerli ve milli mevzunun yakın takipçisi olduğunu belirterek, “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, evlerimizdeki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız ürünlerin ne kadar güvenli olup olmadığının da mutlaka test edilmesi gerekiyor.” dedi.

Yetkili kurum olarak TSE’nin bu test ve sertifikalandırma süreçlerini yaptığını söyleyen Bakan Varank, “Eğer bizim uygun görmediğimiz bir cihaz varsa bunun Türkiye'de satılması mümkün değil. Uluslararası anlamda akredite olduğumuz için bizim sertifiye ettiğimiz cihazlar da dünyada geçerlilik kazanmış oluyor, dünyada da satılabiliyor. İşte burada TÜBİTAK BİLGEM elde ettiği tecrübeyle şimdiye kadar kurduğu altyapılarla bu süreçte TSE ile beraber çalışacak. Bu sayede vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, endüstri açısından da  vatandaşlar açısından da önemli bir imza olduğunu dile getirerek, “Hayırlı uğurlu olsun diyoruz. İnşallah bunun gibi iş birlikleriyle biz vatandaşlarımızın daha güvenli, daha huzur içinde cihazlar alıp kullanmasının önünü açmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı