news-details

Öncü göstergeler

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü para politikasını "bir süreliğine" sıkı tutma konusundaki şahin açıklamalarının ardından satış baskısı hızlandı ve ABD piyasalarında Fed’den gelen agresif faiz artırımlarına ilişkin endişelerin devam etmesiyle yedi yılın en zayıf Ağustos performansı gerçekleşti. Ay boyunca Dow Jones %4.06, S&P 500 %4.24 ve Nasdaq %4.64 değer kaybetti. Asya piyasalarına baktığımızda ise genelinde negatif görünüm hakim. Diğer taraftan, ADP Özel Sektör İstihdam verileri açıklandı, Temmuz ayında 268.000 arttıktan sonra Ağustos ayında 132.000 iş artış gösterdi. Ekonomistlerin bir Reuters anketine göre 288.000'lik iş büyümesi tahminlerinin gerisinde kaldı. Tarım dışı istihdama bakacak olursak Temmuzda 528.000 olarak açıklandığını görmüştük. Ağustos verisi şimdi merakla beklenmekte ve bir başka güçlü raporun, Fed'in büyük faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini daha da güçlendirmesi muhtemel. Euro bölgesine baktığımızda, Ağustos ayı manşet enflasyonu, yıllık bazda %9.1 olarak açıklandı. ECB'nin önümüzdeki iki toplantı için beklenen faiz artışı 125 baz puan seviyesine kadar yükseldi. Bununla beraber Avrupa'da yükselen enerji fiyatlarına yönelik müdahalede bulunulacağı haberi ve doğalgaz stoklarının beklenenden hızlı artması EUR/USD paritesinde artışa neden oldu ve parite 1,0015 seviyesine yükseldi. Petrol fiyatları, artan arz ve küresel ekonominin Çin'de COVID-19'u frenlemek için yenilenen kısıtlamalarla daha da yavaşlayabileceği endişeleri nedeniyle düştü. Brent ham petrol vadeli işlem sözleşmeleri %0.4 düşerek varil başına 95.27 dolara, WTI ham petrol vadeli işlem sözleşmeleri %0.4 düşüşle varil başına 89.23 dolara geriledi. Öte yandan, Rusya’ya ziyaret gerçekleştiren İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Nükleer anlaşma için daha güçlü bir metne ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Abdullahiyan, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için sunduğu metni inceleme sürecinin devam ettiğini belirterek, "Eğer ABD gerçekçi olur ve var olan metin daha da güçlendirirse anlaşmaya varma ihtimalimiz uzak değil" ifadelerini kullandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için İran’a sunduğu metin için İran ve ABD’den "makul" yanıtlar aldıklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde bu ivmeyi kaybetmeyeceğimizi ve anlaşmayı tamamlayabileceğimizi umuyorum" dedi. Dolar endeksine baktığımızda 109 seviyesinde hareketini sürdürüyor, bununla birlikte ons altında 1704 seviyelerinde. Hazine getirileri ise hafif yükseliş gösterdi, 10 yıllık getiri %3.18, 2 yıllık getiri ise %3.48 seviyesinde günü tamamladı. Yeni ayın ilk günü yurt içinde İSO imalat sektörü PMI ve İstanbul enflasyonu izlenecek. Yurt dışında ise imalat sektörü PMI verileri, Almanya perakende satışlar, ABD inşaat harcamaları izlenecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 oranında artış yapıldığını açıkladı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) konutlarda kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 20.4, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 47.6 sanayide kullanılan doğal gazı nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 50.8, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 49.5 oranında artış yapıldığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen toplantıda, Rus turistlere vize verilmesini kolaylaştıran anlaşmayı askıya alma ve vize ücretlerini arttırma kararı aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, karşılıklılık ilkesi doğrultusunda 55 Kanadalı askeri ve siyasi yetkiliyi yaptırım listesine aldı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için sunduğu metni inceleme sürecinin devam ettiğini belirterek, "Eğer ABD gerçekçi olur ve var olan metni daha da güçlendirirse anlaşmaya varma ihtimalimiz uzak değil" dedi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İran ile nükleer anlaşmaya geriş dönüş müzakerelerine ilişkin, "İran’ın büyük ölçüde anlaşmayla hiç ilgisi olmayan bazı taleplerinden vazgeçmeye istekli olması nedeniyle, son haftalarda ve aylarda olduğundan daha yakın olduğumuza inanıyoruz" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Koordinatörü John Kirby, G7 üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Rus petrolüne uygulanacak fiyat sınırı konusunda Cuma günü yapacakları toplantıda ele alacaklarını söyledi.

OPEC+'nın 5 Eylül'de yapacağı politika toplantısı öncesinde hazırlanan ve konuya yakın kaynakların uluslararası haber ajanslarına aktardıkları rapora göre, OPEC+ 2022 yılı için küresel petrol piyasası arz fazlası tahminini aşağı yönlü revize etti.

Dallas Fed'in yeni Başkanı Lorie Logan, fiyat istikrarını yeniden tesis etmenin Fed'in birinci önceliği olduğunu söyledi.

Citi ve pazar araştırma şirketi YouGov tarafından yapılan araştırmaya göre, İngiltere'de gelecek 5- 10 yıl için enflasyon beklentisi Ağustos'ta yüzde 4,8'e yükselerek rekor kırdı. Araştırma, kamuoyunun gelecek 12 ay için enflasyon beklentisinin yüzde 6,3'e yükseldiğini de ortaya koydu.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı