news-details

Piyasalar iyimserliğini korumaya çalışıyor

BoJ’un tahvil alımlarında yaptığı yukarı yönlü revizyonların ardından piyasalar haftaya pozitif bir zeminde başlarken ECB’nin de benzer bir çerçevede hareket edebileceği, Fed’in ise destekleyici mesajlarını sürdüreceği beklentisi iyimserliğin korunmasını sağlıyor. Diğer taraftan aktif hasta sayısının verdiği pozitif sinyaller neticesinde ABD, Almanya, Avustralya ve İtalya’da korona virüse karşı uygulanan tedbirlerin kademeli olarak hafifletilmesinin planlanması da risk iştahını destekler nitelikte. Bu noktada, Türkiye’de de aktif hasta sayısının dört gündür arka arkaya azalıyor olması iyimser bir patikada ilerlendiğine işaret etmesi bakımından önemli. Bu sabah petrol fiyatlarındaki zayıflık moral bozsa da şimdilik genele yayılan bir baskı yaratmaktan uzak görünüyor. Haftanın ikinci işlem gününde ABD’den gelecek olan dış ticaret dengesi ve tüketici güven endeksi dışında önemli bir veri bulunmazken varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareket etme eğilimini korumaya çalışacağını tahmin ediyoruz. 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul yeniden 100 binin üzerinde. Küresel piyasaların haftaya güçlü bir zeminde başlaması risk iştahının belirgin şekilde artmasını sağlarken BIST-100 endeksi yaklaşık olarak bir buçuk ay sonra ilk kez 100 bin seviyesinin üzerini gördü. Uzun süredir hedef noktası olarak gösterdiğimiz bu seviyenin üzerinde kapanış yapılması ile birlikte endekste yukarı yönlü hareket alanının 200 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 104.500 seviyesine doğru genişlediğini düşünüyoruz. Öte yandan Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilanço sezonu sürerken bugün AKBNK, TCELL ve BIZIM’in ilk çeyrek sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Aşağıda şirketlerin net kârlarına ilişkin beklentilerimizi görebilirsiniz.

28 Nisan – Akbank (Ünlü Menkul: 1,296 mln TL)

28 Nisan – Turkcell (Ünlü Menkul: 800 mln TL)

28 Nisan – Bizim Toptan (Ünlü Menkul: 4 mln TL)

29 Nisan – Tofaş (Ünlü Menkul: 346 mln TL)

29 Nisan – Garanti (Ünlü Menkul: 1,930 mln TL)

30 Nisan – TSKB (Ünlü Menkul: 165 mln TL)

30 Nisan – YKBNK (Ünlü Menkul: 1,037 mln TL)

Risk iştahı pariteye sınırlı destek veriyor. Aralarında Almanya ve  İtalya’nın da bulunduğu bazı ülkelerde korona virüse karşı uygulanan tedbirlerin kademeli olarak hafifletilmesinin planlanması risk iştahını desteklerken bu durum yatırımcıların dolara yönelimini azalttı. Buna paralel olarak paritenin zaman zaman 1,0850’nin de üzerini test ederek yeniden momentum kazanma eğilimi içerisinde olduğunu görüyoruz. Risk iştahındaki artışa bağlı olarak paritede yukarı yönlü eğilimin mevcut durumda olduğu gibi kimi zaman güç kazanabileceğini düşünsek de bunun büyük resimde şimdilik anlamlı bir değişime yol açmasını ise beklemiyoruz.

USD/TL 7,00’nin hemen altındaki seyrini sürdürüyor. Son bir ayda dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir olan TL, dün risk iştahındaki toparlanmaya karşın varlık göstermekte zorlandı. Teknik olarak bakıldığında ise kurdaki yukarı yönlü eğilimin 7,00 civarında ivme kaybetmesi pozitif olmakla beraber bunun TL lehine hareketi henüz tetiklediğini görebilmiş değiliz. İlk etapta 6,90’a doğru bir geri çekilme oluşması bu yönde sinyaller verecektir. Bunun önünü açılması için ise küresel risk iştahının ılımlı seyrini korumasının yanında Türkiye’nin risk priminin azalması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi bir senaryo ise 7,00’nin üzerinin test edilme riskini canlı tutacaktır.

Hazine borçlanma programına devam ediyor. Nisan ayında 20,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 30 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine dün 5 ay vadeli bono ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihraçlarını gerçekleştirdi. İhalelerde ROT dâhil toplam borçlanma tutarı 10,9 milyar TL oldu. İhaleler öncesinde Hazine zaten bu ay için belirlediği borçlanma hedefini aşmıştı. Hazine bugün ise 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 6 ay vadeli kira sertifikası ihracı ile Nisan ayı borçlanma programını tamamlayacak.

Artan risk iştahı ons altına güç kaybettirdi. Artan küresel risk iştahının yatırımcıları hisse senedi gibi varlıklara yöneltmesi güvenli liman ihtiyacını azaltırken altının ons fiyatı yeni haftaya zayıf bir zeminde başlangıç yaptı. Her ne kadar dolar endeksi de güç kaybetmiş olsa da geri çekilmenin 100 seviyesi civarında son bulması ons altının destek bulmasını zorlaştırıyor. Teknik olarak baktığımızda ise fiyatların momentum kazanması için 1730 doların üzerinde kapanışlar görülmesi gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Ancak bu bölgeden oldukça uzaklaşmış durumdayız. Dolayısıyla altının ilk hedefi yeniden 1700 doları aşmak olacaktır. Bunu gerçekleştiremezse artan risk iştahını da göz önünde bulundurduğumuzda daha düşük seviyelerin görülmesi beklenebilir.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı