news-details

Esas Gayrimenkul’ün ev sahipliğiyle “Burdayız” webinar serisi başladı.

Esas Gayrimenkul’ün ev sahipliğinde, ADBA A.Ş. moderasyonunda gerçekleşen webinar’da, Türkiye’nin en büyük yaratıcı strateji planlama şirketi Behaviour Institute ile Future Bright Research, Covid-19 sonrası Türkiye’de tüketicinin perakendeye ve alışveriş merkezlerine bakışını ve ZMET araştırması sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Esas Gayrimenkul Chief Asset Management Officer Nevzat Yavan, ADBA A.Ş.’den Menend Esemenli, Future Bright’tan Akan Abdula, Behaviour Institute’ten Zeynep Demirci Mutlu ve Beliz Top, etkinlikte yer aldı.

Esas Gayrimenkul Chief Asset Management Officer Nevzat Yavan, “Esas Gayrimenkul olarak, sektör paydaşlarımıza COVID-19 sonrası dönem için yön verebilecek ve rehberlik yapabilecek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede ‘Burdayız’ isimli webinar serisini organize ettik. İlk etkinliğimiz ‘Burdayız: COVID-19 Sonrasında Perakende’ ile online buluşmalarımıza başladık. Bugünkü oturumda ele aldığımız, Behaviour Institute ile Future Bright Research’ün COVID-19 sonrası ülkemizde tüketicinin perakendeye ve alışveriş merkezlerine bakışını yansıtan içgörü araştırması, tüketicinin satın alma davranışları, COVID-19'un perakende ve alışveriş merkezi sektöründeki etkileri ve COVID-19 sonrası döneme dair projeksiyonlar anlamında oldukça yararlı veriler sunuyor. Hem bizim hem iş ortaklarımızın hedef kitlesi tüketici. Geri dönüş senaryolarının odağını da tüketiciyi anlamak oluşturuyor. Behaviour Institute ve Future Bright Research ile bu kapsamda çok değerli bir çalışma yaptık.” dedi.

COVID-19 sürecinin herkesi etkilediğini belirten Yavan, “Biz Covid-19 döneminde süreci doğru yönetebilmeye odaklandık ve kaynaklarımızın tamamını sağlığa ayırdık. Otoritelerle ve iş ortaklarımızla entegre çalışmalar yürüttük. Hijyen standartlarını yeniden tanımladık. Şeffaf iletişim kurmaya özen gösteriyoruz. Bu dönemde markaların ve kurumların yaklaşımları ile süreci yönetiş şekilleri, süreç sonrasındaki performanslarını da etkileyecek. Sürecin başındaki adımlar sonunda anlamlı olacak. Geri dönüş senaryolarının başarılı olması için içinde bulunduğumuz durumu iyi anlamak gerekiyor. AVM’ler olarak toplumsal rol üstlenmek zorundayız.” dedi.

Future Bright’tan Akan Abdula, Covid-19 sonrası Türkiye’de tüketicinin perakendeye ve alışveriş merkezlerine bakışını ve ZMET araştırması sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Eski alışkanlıklarla yeni tüketiciyi anlamanın kolay olmadığını, yeni bir tüketici profili oluştuğunu ve bu yeni oluşan profile uygun yeni bir anlayış gerektiğini belirten Abdula, “Tüketiciler izolasyonu bayramda bitirmek istiyor. En geç Haziran ayının ilk ve ikinci haftasına kadar bekleyecek tüketiciyi sonrasında evlerinde tutmak zorlaşacak. Genel olarak salgının Ağustos ayının sonunda bitmesi bekleniyor. Asıl normalleşme için beklenti ise yılın son çeyreği… Tüketicilerde, 2021’in ilk çeyreğinde tamamen normale dönüş yaşanacağı, ikinci çeyreğinde ekonomik hareketlenme oluşacağı algısı var.” dedi.

Mart ve Nisan aylarını kapsayan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koyuyor

Araştırmaya göre, tüketiciler yeni markaları denemeye hazır. Araştırmaya katılanların yüzde 61’i kullandıkları markayı değiştirebileceklerini belirtiyor. Yerli üretim de bu süreçte değerleniyor. Tüketiciler çocuklarını kırmızı çizgileri olarak nitelendiriyor. AVM’lerin ve mağazaların bu noktada çocuklara yönelik stratejiler geliştirmeleri ve yapılan çalışmaları ailelere net bir şekilde anlatmaları gerekiyor. Dijitalleşme isteği sürüyor. E-ticaret stratejisinin gözden geçirilmesi, offline ile online kanalların net şekilde entegre edilmeli bekleniyor.

Tüketiciler, yeni dönemde alışveriş tercihlerinde daha kurumsal firmaları tercih etme eğilimi taşıyor. Geniş metrekareli mağazalar yeniden öne kazanıyor. AVM’lerin açıkhava alanlarının daha etkin kullanılması bekleniyor. AVM’lerin yeni bölümlere ayrılması, nefes alma alanları yaratması da beklentiler arasında. Mağazaların uygulayacağı kampanya ve promosyonlar da yeni dönemde tüketiciyi çekecek uygulamalar arasında gösteriliyor.

Sektör oyuncularına, pandemi süreci sonrasına ilişkin farklı bir bakışı açısı kazandıran webinar’da, “Covid-19 etkisinin, tüketicilerin satın alma davranışlarına yansımaları nelerdir?”, “Türkiye’nin farklı hayat tarzları üzerinden Covid-19 projeksiyonları & kültürel kontekste detaylı bakış”, “Tüketicinin bilinçaltında Covid-19’un perakende sektöründeki etkileri nelerdir?”, “Global perakende trendlerine genel bakış”, “Covid-19 sonrası döneme dair projeksiyonlar ve alışveriş merkezi sektörüne dair aksiyon önerileri” konuları ele alındı.

Bir sonraki webinar buluşması 7 Mayıs’ta gerçekleşecek

Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği başarılı projeler ile sektörün önemli oyuncularından biri olan Esas Gayrimenkul’un alışveriş merkezi sektörüne rehberlik edecek “Burdayız” webinar serisi, 7 Mayıs Perşembe günü “Burdayız: Dayanıklı Perakende” oturumuyla devam edecek. Webinar’da “Perakende sektöründe yaşanan belirsizlikler, teknoloji kullanımını nasıl değiştirecek?”, “Hangi gelişmeleri göreceğiz?”, “Dünyada, perakendeciler ve markalar Covid-19’a nasıl cevap verdi?”, “Türkiye perakende pazarı için ne anlam ifade ediyor?” sorularına yanıt aranacak. Etkinlikte, Esas Gayrimenkul Chief Asset Management Officer Nevzat Yavan ile ADBA A.Ş.’den Martin Cserba, Menend Esemenli ve İpek Alkan konuşmacı olarak yer alacak.


Hibya Haber Ajansı