news-details

Sabah Stratejisi


Uzun tatilin ardından Pazartesi günü geri dönüş yapan Çin piyasalarında vadeli fiyatlamaların işaret ettiği şekilde spotta sert geri çekiliş sürecinin “şu an için” tamamlanmasıyla Salı günü fiyatlamaları “dengelenme” isteğinin bir adım öne çıkması şeklinde gerçekleşti. Asya’da sabah ilk saatlerde başlayan iyimserlik, Avrupa ve ABD seanslarına da sirayet etmeyi başardı. 
Risk algısındaki değişime paralel yoğun talep gören global tahvil piyasası işlemlerinde Salı günü gözlenen fiyatlama davranışlarında kısa mola isteği bir adım öne çıktı. Amerikan 10 yıllık tahvil faizinde yeniden %1.60 bölgesine (+10bp) yaklaşan hareket ve dolar endeksindeki kısa vadeli stres azalımı hisse senetlerini destekliyor. ABD’de teknoloji firmaları önderliğinde yaşanan yükseliş 5 Şubat sabahında Asya fiyatlamalarına da etkileşim gösteriyor. Öte yandan OPEC+’da teknik görüşmeler devam ederken, günlük 500k varil kesintiye gidilmesini içeren Suudi Arabistan teklifi Rusya cephesinde talep görmekte zorlanıyor. WTI cinsi petrolde $50, Brent fiyatlamalarında ise $55 civarında sakinleme söz konusu. 
Güvenli liman talebinin azalışına rağmen EURUSD paritesi yukarı yönde tepki vermekte zorlanıyor. 1.10-1.11 aralığına sıkışan işlemler yön ararken, opsiyon piyasası işlemleri (25R, 3M vade, %0.51) EUR lehine pozisyonlanmasını Ocak 2018’den bu yana en yüksek seviyesine taşımış durumda. Spot & türev ayrışmasının hangi noktada sona ereceği merak konusu. 
Benzer durum farklı cepheden olsa da Türk lirası için de geçerli. Spotta kademeli şekilde 5.90-5.95 aralığını 5.96-6.00 şeklinde yukarı yönde güncelleyen USDTRY paritesinde düşük beklenen oynaklıklar dikkat çekiyor. 3 ay vadeli opsiyon oynaklıkları %9 seviyelerine dek gerilerken, yıllık vadede %13 düzeyi karşımıza çıkmakta. Düşük faiz & volatilite gelişmelerinin döviz açık pozisyonu taşıyan yatırımcılar açısından hedge imkanı sunması nedeniyle avantaj olarak değerlendiriyor ve dikkate alınmasını şiddetle öneriyoruz. Paritede 5.9880 direncinin geçilmekte zorlandığı senaryoda bandın alt kısmına doğru (5.96-6.00) lira lehine eğilim olmasını normal karşılayacağımızı belirtmek isteriz. 
Yeni gün işlemlerinde genel olarak iyimser yaklaşımın korunmasını bekliyoruz. Global çapta açıklanacak olan bileşik PMI verileri, TSİ 15.15’de konuşacak olan IMF Başkanı Lagarde’ın muhtemel mesajları ve 18.00’de izlenecek olan ISM-H endeksi verisi öne çıkan başlıklar olarak fiyatlamalara yön verebilir. Dün ABD’de izlenen dayanıklı mal ve fabrika siparişleri verilerinde geçmiş revizyonların negatif olması son çeyrek ABD büyümesini bir miktar aşağı yönde baskılayabilir. ISM imalat endeksindeki toparlamanın ardından benzer durumun hali hazırda güçlü kalmaya devam eden hizmet sektörü için de geçerli olması dolar endeksindeki dirençli durumun istihdam piyasası verileri öncesinde devamına imkan tanıyabilir. 
 
 
Hibya Haber Ajansı