news-details

Çin ve Çek liderleri görüntülü görüşme gerçekleştirdi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi.

Xi Jinping, son 10 yılda birçok kez yüz yüze veya telefonda görüştüklerini, ikili ilişkiler ve ülke yönetimi deneyimleri gibi konularda derin görüş alışverişinde bulunduklarını, Çin-Çek ilişkilerini stratejik bir ortaklığa yükselttiklerini hatırlatttı.

İkili ekonomik ve ticari personel değişimini ortaklaşa yoğunlaştırdıklarını ve Çek Cumhuriyeti'nin Çin'e olan ihracat hacminin yaklaşık iki kat arttığını kaydeden Xi, 2019 yılında Çek Cumhuriyeti'ne seyahat eden Çinli turist sayısında 2013'e göre yüzde 250’lik artış kaydedildiğini belirtti.

Çin’in ikili ilişkilere büyük önem verdiğine ve Çek Cumhuriyeti’ni önemli bir stratejik ortak olarak gördüğüne dikkat çeken Xi, Çek Cumhuriyeti ile birlikte ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerletilmesini sağlamanın yanı sıra iki ülke halklarına daha fazla yarar ve mutluluk getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Çin tarzı modernleşmeyi hızlandırarak Çin ulusunun kalkınmasını kapsamlı olarak ilerleten Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı sürdüreceğini ve bunun başta Çek Cumhuriyeti olmak üzere tüm ülkelere yeni fırsatlar getireceğini vurgulayan Xi, iki tarafın karşı tarafın esas çıkarları ve kaygılarını dikkate alarak çok seviyeli ve yüksek nitelikli temasları güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Xi, iki taraftan karşılıklı yarara dayalı iş birliğini arttırarak, kültürel iletişimi yoğunlaştırmasını talep etti.

Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri iş birliğini derinleştirmek için daha fazla somut önlem alacaklarını kaydeden Xi, Çin’in Avrupa’ya yönelik politikalarındaki istikrarın korunacağını vurguladı.

Xi, Çek Cumhuriyeti’nden Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri iş birliğinin güçlendirilmesi ile Çin-Avrupa ilişkilerinin sürekli ve sağlıklı gelişmesinin sağlanması için daha büyük katkılarda bulunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Xi’nin ikili ilişkilere dair değerlendirmelerine tamamen katıldığını belirten Zeman, Çin’le birlikte ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğini pekiştirmenin yanı sıra, COVID-19’un olumsuz etkilerinin üstesinden gelerek, iki ülke arasındaki personel değişimini arttırmak, ikili ilişkileri tekrar dinamizme kavuşturmak için ortak çaba harcayacaklarını ifade etti.

Zeman, Avrupa-Çin ilişkilerinin sağlıklı gelişmesini hızlandırmakta aktif rol oynamaya devam edeceklerini de vurguladı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı