news-details

Fx piyasalar

USD/TRY: Dün ABD'de açıklanan enflasyon verisi yakından izlendi. Eylül ayında TÜFE, aylık bazda %0,2 artış beklentilerine karşın %0,4 artış sergileyerek beklentileri aşarken, yıllık bazda %8,2 ile beklenti olan %8,1'in üzerinde gerçekleşti. Önceki %8,3 idi. Veri sonrasında piyasalarda sert bir dalgalanma yaşandı: En yüksek 113,9 seviyesini gören Dolar endeksinde (DXY) kapanış 112,5 seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan, %4,07'leri gören ABD on yıllık tahvil faizi %3,95'den günü tamamladı. Veri sonrasında sert satışla karşılaşan borsalar ardından gelen dipten alımlarla günü pozitif bölgede tamamladı. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında da borsalarda alım iştahının sürdüğünü ve Dolar'ın da baskı altında kalmaya devam ettiğini izliyoruz. Şu aşamada piyasalardaki güçlü dönüşün yarattığı algı risk alma iştahının bugün de sürebileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla, Dolar'da kar realizasyonları sürebilir. Yurtdışında oynaklığa neden olan gelişmelere karşın dar bir bantta hareket etmeye devam eden Dolar/TL'de ise bu eğilin sürebileceğini ve kurun 18,51 - 18,61 seviyeleri arasında dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Bugün yurtdışında ABD'de büyük bankaların bilanço sonuçları ve gelecek döneme ilişkin değerlendirmeleri takip edilecek. Ayrıca ABD perakende satışlar ile tüketici güven endeksi izlenecek.


EUR/USD: Dün ABD'de açıklanan eylül TÜFE verisi özellikle çekirdek tarafında beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Fed'e yönelik şahin beklentileri artırırken risk algısının ilk etapta zayıfladığı görüldü. Ancak ilk fiyatlamaların ardından piyasalarda güçlü bir toparlanmanın yaşandığı da gözlendi. Veri sonrasında 0,9630 seviyesini gören parite de günü 0,9775 seviyesinden tamamladı. Bu sabaha da bakıldığında, risk iştahındaki toparlana isteğinin sürdüğünü izliyoruz. Paritenin ise dünkü kapanış seviyesine yakın hafif alıcılı bir görüntü sergilediğini gözlemliyoruz. ABD'de perakende satışlar ile tüketici güven endeksinin takip edileceği günde paritede 0,9810 direncinin kırılması durumunda yükseliş ivme kazanabilir ve 0,9870 ilk etapta hedef olabilir. Aşağıda ise 0,9725 desteğinin kırılması 0,9675 bölgesini gündeme getirebilir.


XAU/USD: Dün ABD enflasyonu ile birlikte küresel varlık fiyatlarında sert dalgalanmalar yaşanırken, değerli maden de oynaktı. Günü 1.666 seviyesinden tamamlayan Ons Altın, en düşük 1.642,5, en yüksek 1.682,5 seviyesini gördü. Veri sonrasında risk iştahındaki baskının kısa sürmesi ve toparlanmanın güçlü olmasının bu sabaha da yansıdığını izliyoruz. Ons Altın da hafif de olsa alıcılı. Teknik seviyelere bakıldığında 1.680 üzerinde gelebilecek kapanışlar alım iştahını artırabilir ve 1.705 seviyesine kadar devam edecek bir yükselişe sebep olabilir. Geri çekilme halinde ise günlükte bir süredir altında kalıcılık sağlanamayan 1.660 seviyesi önemini koruyor. Bu seviyenin altına tekrar sarkma yaşanması durumunda 1.645 ardından 1.634 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı