news-details

Три прости действия могат да спрат разпространението на Covid-19- ако

Според статията, публикувана в списание Plos Medical във вторник, 21 юли, е създаден нов модел за проучване на усилията за превенция на болестта, които могат да подпомогнат за намаляване разпространението и спирането на заболяването.
Изследователи от Университетския Медицински център Утрехт казаха, че степента на контакт в изследването се основава на взаимодействието на хората в Холандия, но моделът е подходящ и за други западни страни. "Ако ефективността на тези мерки надхвърли 50%, може да се предотврати голяма епидемия", обясниха те.
Ако обаче обществото промени поведението си, според модела, броят на случаите може да се увеличи и отново да достигне пик на заразата. Ако физическото отдалечаване, наложено от държавата, се комбинира с пълното осъзнаване на болестта и отговорните лични стъпки, може да намали драстично разпространението, дори след отмяна на Заповедите за социална дистанция от държавата.
"Освен това комбинацията от самостоятелно приложени мерки също оказва влияние", казват изследователите. "На практика това означава, че SARS-CoV-2 няма да предизвика голяма епидемия в страна, в която 90% от населението възприема 25% ефективно миенето на ръцете и социалната дистанция." Добави той.


Hibya Haber Ajansı