news-details

Kış aylarında elektrikten tasarruf etmenin tüyoları

Karşılaştırma sitesi encazip.com, kış aylarının gelmesiyle hem havanın erken kararmasından dolayı hem de havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının artması daha fazla elektrik tüketimine neden olduğu için yapılabilecek tasarruf tüyoları açıkladı.

Floresan veya LED ampul tercih edin

Aydınlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduğundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED'le değiştirirse ayda yaklaşık 100 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilir. Bir diğer öneri, kullanmadığınız odaların ışıklarını her zaman kapalı tutmak.

Isınma için güneş ışığından yararlanın

Kış ayları gelince faturalara en çok yansıyan maaliyetlerden biri de ısınma. Kış aylarında perdelerinizi açarak güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan faydalanabilirsiniz. Doğal gaz, elektrikli ısıtıcılar, sıcaklık ayarlı klimalar kış aylarında uzun süreler kullanılıyor. Bunların faturaya daha az yansıması için kullanım sürelerine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırın. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörünüzün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyabilirsiniz.

Yalıtım tasarruf için önemli

Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalıtım. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına nedeni olabilir. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı ve pencere aralıklarına yalıtım bandı çekmek. Pencerelerin etrafına kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayabilir. Pencerelerin çift cam olması da uzun vadede tasarrufa katkı sunar. 

Beyaz eşyalarda enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanın

Enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanmak tasarruf etmenin en etkili yollarından biri. Bu cihazları kullanırken dikkat edeceğiniz bazı hususlar da tasarruf etmenize katkı sağlayabilir. Örneğin, çamaşır ve bulaşık makinesi gerektiği kadar doldurulmadan çalıştırmayın. Çamaşırları kısa programda yıkamak ise tasarrufa katkı sağlar. Kış aylarında ısıtmalı havalandırıcı kullanarak kurutma makinesini daha az çalıştırabilirsiniz. Bulaşık makinesinin kapağını açık bırakarak bulaşıkların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Faturaya önemli yansıması bulunan küçük ev aletlerinin kullanımına dikkat etmek de tasarruf için önemli. Alışkanlıklarınızı değiştirerek tasarrufa katkı sağlayabilirsiniz. Su ısıtıcınızda ihtiyacınız kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Elektrikli su ısıtıcısında biriken kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz, daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin. Fırında, ön ısıtma yapılması gereken bir yemek pişecekse zaman ayarı yapılmalı. Gereksiz sürelerde ön ısıtma, elektrik israfına neden olur.

Hibya Haber Ajansı