news-details

Trump, KOVİD-19’a karşı sıtma ilacı aldığını iddia etti

ABD Devlet Başkanı Donald Trump yaptığı bir basın açıklamasında kendisini Koronavirüs’den (KOVİD-19) koruma amacıyla sıtma tedavisinde kullanılan “Hidroksiklorokin” adlı bir ilacı kullandığını iddia etti.

Trump, KOVİD-19 tedavisinde test aşamasında olan, geçtiğimiz haftalarda ABD’li tıp uzmanları ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından etkinliği sorgulanan Hidroksiklorokin adlı sıtma ilacını kullandığını ve “birçok iyi hikaye” duyduğu için kullanmaya devam edeceğini iddia etti.
Otelcilik geçmişi olan Trump, restoran işletmecileri toplantısında yaptığı açıklamada Hidroksiklorokin ilacını, ismini vermediği bir Beyaz Saray doktorunun tavsiyesi üzerine aldığını belirtti ve ilacı bir süre aldığını şu sözlerle ifade etti “Birkaç hafta önce almaya başladım, bir buçuk haftadır da her gün alıyorum”.
Düzenlediği basın toplantılarının birçoğunda Hidroksilorokin’i öven Trump, KOVİD-19 salgınının başlangıcından beri ilacı desteklemekte. İlacın KOVİD-19 tedavisinde etkisiz olduğunu ve bazı durumlarda kalp krizlerine bile yol açabileceği eleştirisiyle karşı gelen ABD Başkanı, eleştirileri ilacın sıtma tedavisinde kullanıldığı için güvenli olduğunu belirterek cevaplamıştı.
Geçtiğimiz haftalarda Amerikan Tıp Birliği Dergisi (JAMA) ve New England Tıp Dergisi tarafından yayımlanan araştırmalara göre, Hidroksiklorokin ilacının KOVİD-19 tedavisinde etkili olmadığı ve kalp sorunlarına sebep olabileceği öne sürülmüştü. 

JAMA’nın yayımladığı araştırmaya göre, New York eyaletinde 1.438 KOVİD-19 vakası üzerinde yapılan klinik takip ardından Hidroksiklorokin, Azitromisin veya iki ilaçla uygulanan tedavinin, hasta ölüm sayısını etkilemediği belirtilmişti.


Hibya Haber Ajansı