news-details

Yurt içi piyasalar

Yurt içi piyasalarda fiyatlamalar: GOÜ piyasalarındaki virüs endişeleri ve jeopolitik riskler sebebiyle endekste satıcılı seyir devam edebilir

Dün küresel benzerlerinde hakim olan ılımlı pozitiflik ve düşük petrol fiyatlarının desteğiyle güne %0,53 artışla 124.215 seviyesinden başlayan endeks, gün içinde 124.500 seviyesinin üzerini test etti. Ancak ilerleyen saatlerde gelen kar realizasyonlarının etkisiyle günü %0,65 düşüşle 122.747 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi %1,29 gerilerken, sanayi endeksi %0,08 düşüş kaydetti. Ortalama işlem hacmi 14 milyar TL seviyesinde üç aylık ortalama işlem hacminin üzerinde gerçekleşti. New York açılışının ardından bankacılık hisselerine gelen satışların sanayi hisselerine gelen alımlarla dengelenmesi ile endeksin yatay seyir izlediğini görüyoruz.

Bu sabah GOÜ piyasaları, koronavirüsü salgını sebebiyle ölenlerinin sayısının artması sonucunda satıcılı seyir izliyor.

Yurt içi piyasalara ilişkin olarak, GOÜ piyasalarındaki satıcılı seyre ek olarak, Libya’da yeniden öne çıkan jeopolitik endişeler endekste satıcılı seyrin devamına neden olabilir. Ancak, Çin’de yaşanan virüs salgınının küresel ekonomi üzerinde yaratacağı potansiyel baskılar ve ABD’de petrol stoklarına yaşanan artışla 62 dolar/varil seviyesine gerileyen Brent petrol fiyatlarının endekse kısmi destek sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Bugün yurt içinde Ocak ayı tüketici güveni takip edilecek. Tüketici güveni Aralık ayında aylık 1,1 puan azalışla 58,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yurt dışında ise ABD’de işsizlik başvuruları, Euro bölgesinde de AMB faiz oranı kararı ve ardından AMB Başkanı Lagarde’nin konuşması izlenilecek. Piyasa beklentisi, politika faizi ve mevduat faizi oranında değişiklik yapılmaması yönünde. Banka, 12 Aralık’taki toplantısında da faiz göstergelerinde değişikliğe gitmemiş; faiz artırımından kısa süre öncesine kadar tahvil alımlarının devam edeceği ve enflasyon hedefe yaklaşana kadar faizlerin mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalacağını belirtmişti. Bugün gerçekleşecek olan toplantı da Başkan Lagarde’ın AMB’nin ana hedefini yeniden tanımlaması ve bu hedefe ulaşmak için kullanacağı yol haritasını öğrenmek açısından kritik olabilir


Kaynak: Halk Yatirim
Hibya Haber Ajansı