news-details

FOMC nisan ayı toplantısı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Nisan toplantısında beklentilere paralel olarak fonlama oranında değişikliğe gitmeyerek hedef aralığını yüzde 0 – 0.25 aralığında sabit bıraktı.

 

Kararla birlikte yayınlanan toplantı metninde virüsün orta vadede büyük riskler oluşturduğuna değinildi. Bununla birlikte sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır bir baskı oluşturacağı ifade edildi. Metinde ayrıca bankanın ABD ekonomisini desteklemek adına hane halklarına ve işletmelere kredi akışını desteklemek ve sorunsuz piyasa işleyişini desteklemek için, hazine menkul kıymetleri ve ticari ipoteğe dayalı menkul kıymetleri gereken miktarlarda satın almaya devam edeceği, bu konuda tüm araçlarını kullanacağı ve duruma uygun bir şekilde hareket edeceği de ifade edildi. Sözlü yönlendirmede faizlerin gelecek dönemdeki gidişatı konusunda bir değişiklik yapılmadı. Ayrıca varlık alımları konusunda geçen ay toplantısındaki benzer ifadeler tekrarlandı. ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımlarının piyasanın düzgün işleyişini desteklemek için ihtiyaç duyulan miktarda devam edeceği belirtildi.

 

Toplantı sonrası ise gözler FED başkanı Powell’a çevrildi. Metinde beklentilerin dışında bir şey çıkmaması gibi Powell’ın da söylemlerinde içinde bulunulan duruma uygun ifadeler kullandığı gözlendi denilebilir. Salgını kontrol etmek için alınan önlemlerin ekonomiyi durdurduğuna dikkat çeken Powell, "Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek." dedi ve bir sonraki işsizlik rakamının çift haneli olabileceğinin altını çizdi. Beklenen açıklamalardan birisi olarak "Ekonomiyi desteklemek için bütün araçlarımızı kullanacağız." diyen Fed Başkanı, kredi akışını sağlamanın temel öneme sahip olduğunu ifade etti. Varlık alımlarının süreceğini söyleyen Powell, "Bizim programımız kredi büyümesi için özel bankaları destekleyebilir." dedi. Bununla birlikte doğrudan mali destek sağlanabileceğini ve böylece ekonomik hasarın sınırlanabileceğini de sözlerine ekledi. Virüs salgını ile ilgili de yorumlarda bulunan Powell bu konuyla ilgili olarak tedbirlerin geri çekilmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamalarına ek olarak Powell, "Ekonomideki toparlanma bizi virüs öncesi seviyelere getirmeyecek." dedi ve toparlanmanın ne zaman yaşanacağının söylenmesinin zor olduğunu ifade etti.

 

Sonuç olarak FED’in korona virüs salgınından kaynaklı olarak ekonominin kilitlenmesi ve sert düşüşe karşılık ekonomiyi sınırsız şekilde teşvik etmeye devam edeceği sinyalini tekrarlamış görünüyor. Bu görünümle ABD endeksleri günü %2-3 civarında yükselişle tamamladı. Ons Altın’da ise yeniden 1700 Dolar üstüne doğru hareketler yaşandı.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı