news-details

Yurtiçi Piyasalarda Gözler TCMB toplantısına çevrildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayı toplantısını planlı takvime göre 21 Mayıs tarihinde gerçekleştirecek. Özellikle, toplam talepte yaşanan zayıf görünüm ve enflasyon tarafında ana eğilimlerde ivme kaybı ile birlikte bankanın politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında indirime devam edebileceği öngörülüyor. Piyasa beklentisi bankanın politika faiz oranında 50 baz puan indirime gidebileceği yönünde şekilleniyor. Banka, gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısında politika faiz oranında 100 baz puan indirime gitti ve faiz oranını % 8,75 olarak belirlemişti. ( 21 Mayıs)

İmalat Sektörüne dair veriler gündemde olmaya devam ediyor

TCMB tarafından açıklanacak olan İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi ile İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verileri takibimizde olacak. Nisan ayında açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 32,9 puan azalarak 66,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan ayında açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verisi bir önceki aya göre 13,7 puan azaldı ve 61,6 düzeyinde kaydedilmişti. Açıklanacak olan Mayıs ayı verilerine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. (22 Mayıs)

Tüketici Güveni Endeksi Açıklanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre %5,8 oranında azaldı ve 54,9 olarak gerçekleşti. Açıklanacak olan Mayıs ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. ( 20 Mayıs)

Japonya’da GSYH rakamları açıklanıyor 

Japonya’da açıklanacak olan 2020 yılı birinci çeyrek öncü GSYH datasına dair piyasa beklentisi, Japonya ekonomisinin yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 1,2 ve bir önceki yılın eş dönemine göre % 4,6 daralacağı yönünde şekilleniyor. Japonya ekonomisi 2019 yılı son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 1,8 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre % 7,1 oranında daralmıştı. ( 18 Mayıs) Öncü PMI verileri gündemin diğer önemli maddeleri arasında sıralanıyor… ABD, Almanya ve Euro Bölgesi öncü İmalat ve Hizmet PMI Mayıs ayı dataları takibimizde olacak. Özellikle, ekonomik aktivite ve büyüme tarafında öncü göstergelerden biri olan PMI verilerinin gidişatı önemli olmaya devam ediyor. Global virüs pandemisi sonrasında ekonomik aktivitede yaşanan zayıf seyrin, imalat ve hizmet sektörleri PMI verilerinde olumsuz yansımalarının devam edip/etmeyeceği yakından takip edilecek. *Yurtiçinde piyasalar 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tatili nedeniyle kapalı olacak. ( 19 Mayıs) *Güney Afrika Merkez Bankası politika faiz oranı kararı takip edilecek. ( 21 Mayıs) *Almanya ve Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi verileri takip edilecek. ( 19 Mayıs)

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı