news-details

Piyasa Gelişmesi : IIF Portföy Akımı

§  IIF tarafından gelişmekte olan ülkelere ait portföy akımlarını içerir veriler açıklandı.

§  COVID-19 kaynaklı global resesyon kaygısının arttığı ve belirsizlik temasının fiyatlamalarda ana başlık haline geldiği dönem içerisinde gelişmekte olan ülkelerden -83.3 milyar dolar ile hesaplama döneminin rekor düşüğünde para çıkışı gerçekleşti. Buna göre, ağırlıklı eğilim -52.3 milyar dolar ile hisse senedi kaleminden olurken, borçlanma senetlerinden ise -31 milyar dolar düzeyinde zayıf performans takip edildi.

§  En ciddi portföy hareketliliği -55.4 milyar dolar ile gelişmekte olan Asya grubu sergilerken; Latin Amerika -14.3 milyar dolar, Afrika & Orta Doğu -8.8 milyar dolar ve Avrupa ise -4.7 milyar dolar ile listede kendisine yer buldu.

§  Yılın ilk çeyreğinde grup genelindeki zayıflama -50.7 milyar dolar çıkışa işaret ederken, 2015 3Ç dönemindeki -49.6 milyar dolarlık rekor da çıkış anlamında yenilenmiş oldu. Buna göre, hisse senetlerinden -68.3 milyar dolar çıkış, borçlanma senetlerine ise 17.6 milyar dolar giriş oldu.

§  IIF hesaplamalarına göre, Türk varlıklarından portföy çıkışı aylık bazda -2.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşerek yıl başlangıcından bu yana süre gelen trendini hem korumuş oldu hem de toplamda -5.9 milyar dolar düzeyine taşıdı. Aylık kırılımda hisse senetleri -780 milyon dolar, borçlanma senetleri ise -1.7 milyar dolar ile takip edildi. Çeyrek dönemlik performansı incelediğimizde, toplam -5.9 milyar dolarlık negatif performansın ağırlıklı kısmı -4 milyar dolar ile borçlanma senedi kaleminden geldi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Orkun Gödek - Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı