news-details

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Geçen hafta piyasalara hakim olmaya başlayan Çin kaynaklı virüs haberleri, hisse senedi piyasalarının haftayı kayıpla sonlandırmasına neden olmuştu. Normalde bir hafta sürecek olan tatilin uzatılmasının da etkisiyle bugün piyasalarda satışların derinleştiği görüldü.

Dow Jones endeksinde yer alan dokuz sektörün sekizi günü kayıpla sonlandırdı. %2,7 gerileyen ham maddeler en çok değer kaybeden sektör olurken onu %2,3 kayıpla bilgi teknolojileri izledi. Intel %4, Caterpillar ve American Express %3,3 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri oldu.

Facebook %1,41, Apple %2,94, Amazon %1,8, Netflix %2,9, Google %2,35 değer kaybetti.

%2,3 kayıpla kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörün tamamında düşüş yaşandı. %3,94 gerileyen ham madde ile %3 gerileyen finansallar endeksi aşağı çekti. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketi HSBC %3,5 değer kaybetti. Madencilik şirketleri Rio Tinto %5, Antofagasta %4,36, BHP Billiton %4,23 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri arasında yer aldı. Günü %2,74 kayıpla tamamlayan Almanya Dax endeksinde de on sektörün tamamı değer kaybetti. %3,68 değer kaybıyla bilgi teknolojileri en zayıf sektör olurken onu %3,4 kayıpla tercihli tüketim takip etti. Wirecard %5,23, Lufthansa %4,33, Adidas %4,15 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri oldu.

Ekonomik verilerde Almanya IFO verileri öne çıktı. Aralık ayında 96,3 olan İş İklimi endeksi, 97 olan beklentinin altında, 95,9 olurken Beklenti endeksi, 94,8 tahmininin altında 92,9 olarak açıklandı.

ABD tarafında yeni konut satışları Aralık ayında %1,5 artış beklentisine karşın %0,4 geriledi. Dallas Fed İmalat aktivitesi ise Ocak ayında 1,6 gerileme beklentisine karşın 0,2 geriledi.

Yarınki veri açıklamaları arasında ABD dayanıklı mal siparişleri öne çıkıyor. Bilançolarda ise 3M, Pfizer, eBay, AMD ve Apple dikkat çekiyor. Haftanın geri kalanında ise ABD ve İngiltere faiz kararları gündemin odak noktaları olacak.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı