news-details

Küresel piyasalar

Asya’da fiyatlamalar: Arz kısıntısı kararının petrol piyasasının toparlanması için yeterli olmadığına ilişkin endişelerle satıcılı seyir izliyor Bu sabah açık olan Asya piyasaları, dün gerçekleşen olağanüstü OPEC+ toplantısında arz kısıntısı kararının 9,7 milyon varil olarak kesinleştirilmesi sonrasında petrol fiyatlarında kaydedilen %3’ün üzerindeki yükselişe karşın, bu aksiyonun petrol piyasasının stabilize olması için yeterli olmadığı yönündeki görüşlerle satıcılı seyir izliyor. KOSPI endeksinde kayıplar %1,68’e ulaşırken, Shangai ve Taiwan Weighted endeksleri %0,40 ekside. ABD vadelilerde de satıcılı seyir görülüyor. Yurt içi piyasalarda fiyatlamalar: G-20 ve IMF görüşmeleri TL varlıkların görünümünde belirleyici olacak  Kutsal Cuma tatili sebebiyle çoğu ülkede piyasaların kapalı olduğu haftanın son işlem gününde %0,38 yükselişle 96.201 puan seviyesinden başlangıç yapan BIST 100 endeksi, swap hattının kurulması için G-20 ülkeleri ile görüşüldüğü haberleri beraberinde 97.000 seviyesini aştı. Ancak ilerleyen saatlerde gelen hafif realizasyonlarla endeks %0,66 yükselişle 96.470 puan seviyesinden tamamladı. Haberin ardından bankacılık endeksi öncülüğünde BIST'e güçlü alım gelirken, dün 1,048 seviyesinden kapanış yapan Banka/Sanayi rasyosu 1,07 seviyesini geçti. 
 
Dün gerçekleşen olağanüstü OPEC+ toplantısında arz kısıntısı kararının 9,7 milyon varil ile netleştirilmesine karşın, bu miktarın koronavirüs salgını sebebiyle talep görünümündeki bozulmayı düzelterek petrol fiyatlarının toparlanması için yeterli olamayacağı yönündeki endişeler ve virüsün gelişimine yönelik devam eden belirsizliklerle genel olarak satıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerde kayıplar %1’in üzerinde.  
 
Yurt içi piyasalara ilişkin olarak, bugün endekste küresel piyasalarda OPEC+’ın arz kısıntısı kaynaklı negatifliğin yansımalarının görülebileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda endeksin güne satıcılı başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz.  Ancak, haftanın son işlem gününde, Türkiye’nin IMF standby dışındaki finansman opsiyonlarına sıcak baktığı yönündeki haberlerin TL varlıklar üzerindeki destekleyici etkisinin, bu hafta G20 ve IMF ile olan görüşmelerle ne yönde şekilleneceği ana belirleyici unsur olacaktır. 
 
Bugün yurt içinde Şubat ayı ödemeler dengesi ve sanayi üretimi takip edilecek. Cari denge verisine ilişkin piyasa beklentisi 1,23 milyar dolar açık vermesi yönünde. Ocak’ta arındırılmamış bazda yıllık %7,8, arındırılmış bazda da yıllık %7,9 artış gösteren sanayi üretiminin ise Şubat ayında sırasıyla yıllık %8,2 ve %7,2 artış göstermesi bekleniyor. Yurt dışında ise veri akışı genel olarak sakin seyrederken, Avrupa piyasaları Paskalya tatili sonrası kapalı olacak. 


Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı