news-details

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Salgının ekonomik etkilerine ilişkin artan endişelerde haftalık bazda küresel krizden bu yana en sert düşüş yaşandı 

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı artan endişeler sebebiyle ekside kapandı. Piyasalardaki negatifliğin artmasında New York’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi, ham petrol fiyatlarındaki %8’i aşan düşüş ve dolardaki güçlenme etkili oldu. Dow Jones endeksi %4,55 düşüşle 19.173,98 puan seviyesine gerilerken, S&P 500 endeksi %4,34 değer kaybıyla 2.304,92 puan seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi de %3,79 gerilemeyle 6.879,52 puan seviyesinden kapanış yaptı. Hisseler özelinde 3M ve Disney hisselerinde değer kaybı %9’u aşarken, teknoloji sektörü hisselerindeki düşüş %4’ü geçti. Geçen hafta özelinde ABD hisse senedi endeksleri küresel krizden bu yana en kötü performanslarını gösterdi.  Dow Jones ve S&P 500 endeksleri Şubat ayında gördükleri zirve seviyelerinin sırasıyla %35,2 ve %32,1 altına geriledi.

Asya’da fiyatlamalar: ABD’de devreye alınması planlanan mali teşvik paketinin Senato’dan yeterli oyu alamaması sebebiyle satıcılı seyir izliyor 

Bu sabah Asya piyasaları, ABD’de devreye alınması planlanan mali teşvik paketinin Senato’dan yeterli oyu alamaması sonrasında küresel risk algısında görülen zayıflamanın etkisiyle Nikkei endeksi dışında satıcılı seyir izliyor. Bu doğrultuda, S&P ASX 200 ve Hang Seng endeksleri sırasıyla %4,32 ve %3,72 düşüş kaydederken, KOSPI %3,25 ekside. Shangai ise daha ılımlı olarak %1,93 değer kaybediyor. ABD vadelilerde de negatif seyir hakim.

Avrupa’da fiyatlamalar: Genişlemeci parasal ve mali politikaların desteğinde alıcılı seyir izledi 

Haftanın son işlem gününde Avrupa piyasaları, bölgede ülkelerin merkez bankalarının ve hükümetlerin salgının bölge ekonomisi üzerindeki etkileri ile mücadele konusundaki kararlı duruşlarının yarattığı iyimserlikle artıda kapandı. CAC 40 endeksinde kazançlar %5,01’e ulaşırken Stoxx 50 ve DAX sırasıyla %3,85 ve %3,70 yükseliş kaydetti. FTSE 100 endeksi ise %0,76 yukarıda kapandı. Sektörler tarafında seyahat sektörü hisselerinde kazançlar %9’u aşarken, medya sektörü hisselerinde %1’in üzerinde düşüş kaydedildi. 

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı