news-details

Fed Başkanı Powell sunumu?

 

ABD

“Fed Başkanı Powell Sunumu?”

Fed Başkanı Powell 16 Haziran Salı günü saat 17.00’de Senato’ya yarı yıl para politikası sunumu yapacaktır.  Virüsün ekonomi üzerindeki yıkıcı hasarını gidermek adına elinden gelenin fazlasını yapan ve yapmaya da devam eden Fed için yeni normal uzun süre düşük faizler olarak yer almaktadır. Negatif faize karşı şimdilik kapı kapatırken, getiri eğrisi kontrolü yaklaşımını daha çok duyuyor olacağız. Başkan Powell’ın sunumunda virüsün büyüme ve istihdam dinamiklerinde verdiği hasara karşı Fed’in neler yapabileceği ve desteklerini sürdürmeye devam edecekleri vurguları gelebilir. Zaten bunları söylemek ve yapmak dışında Fed’in başka bir çaresi bulunmamaktadır. Powell’ın sunumu başlamadan önce yazılı açıklaması basına yansıyabilir.

AVRUPA

“Alman ZEW endeksi”

ZEW endeksi corona virüsü nedeni ile Mayıs ayında gördüğü 51,0 seviyesi ile ekonomik hasarın etkisinden yavaş yavaş çıktığına ilişkin sinyalleri devam ettirmiştir. Fakat bunun kalıcılığı konusunda bir şeyler söylemek için henüz erken olabilir.  Haziran ayı için açıklanacak veri içinde virüsün etkilerinin nasıl evrildiğini gösterecektir.

“PİYASANIN ROTASI”

Fed Tekrar Devrede!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 8,016,168 – tedaviye pozitif cevap veren 3,843,843 – ölü sayısı 436,319 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 8 milyonu aşarken, normalleşme tüm hızıyla devam etmektedir.

Fed tekrar piyasalar için devreye girerek, şirket tahvili alacağını açıklamıştır. Fed Başkanı Powell’ın hep söylediği ne gerekiyorsa yapmaya hazırız söylemi etkin olmaktadır. Karar ABD borsa endekslerini pozitif yönde etkilemiş ve S&P500 endeksinde hızlı toparlanma ile 3110 seviyesine ulaşmıştır.

Bugün günlerden Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl para politikası sunumu olacaktır. Virüse karşı elinden gelen her şeyi yapan Fed daha da fazlasını yapmaya devam ediyor. Şirket tahvilleri alımı kararı sonrasında gündem getiri eğrisi kontrolü ve para politikası araçları ile daha neler yapılabilir maddeleri olacaktır.

ABD ile Çin arasında uçuşlar yeniden başlayacakken, ticaret görüşmeleri – virüs gerginliğinin sınırlı gerilediğinden bahsedilebilir. Ayrıca Çin tarafının yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri öncesinde tekrar Trump ile 4 yıllık döneme sıcak baktıkları şeklinde haber yansımaları ilginç olarak not edilmektedir.

Japonya Merkez Bankası faiz kararında ve varlık alım hedefinde herhangi bir değişiklik yapmazken, gerekmesi durumunda teşviklerin artacağı vurgusunu yaptı.

AB ve İngiltere müzakereleri hızlandırma kararı alırken, henüz ortada bir çözümün olmadığı ve zamanın kısaldığı dikkate alınmalıdır.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi Fed’in şirket tahvili alacağı haberi ile 3000 seviyesi üzerinde 3105 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7495 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1728 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8311 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 488.743 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) toparlanma etkinliğini sürdürmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, -%0,24 değer kaybı göstermektedir.

 

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,65 – Gümüş %5,19 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 179,831 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,825 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,674,203 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1592) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Düne kıyasla vaka sayımız 30, yoğun bakım hasta sayımız 5, entübe hasta sayımız 1 artış gösterdi. ARTIŞLAR BELLİ BÖLGELERDE YOĞUNLAŞIYOR. Rehavet mi, mücadele mi? Maske + mesafe kuralına hep birlikte uyarsak, yayılımı kontrol altına alabiliriz. Güç bizde

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı