news-details

Global piyasalarda satışlar derinleşiyor

Yeni haftanın ilk işlem gününde yurtdışı borsalardaki satışlar ön plana çıkıyor. Bu sabah Asya piyasalarında %3’ü aşan satıcılı hareket hakim olurken, güvenli liman enstrümanlarında sert fiyatlamalar ve petrol fiyatlarında %25’i aşan kayıplar izleniyor. Geçen hafta gerçekleşen OPEC toplantısında karar konusunda anlaşma çıkmaması, bunun üzerinde Suudi Arabistan’ın üretimi artırarak petrol ihracatında fiyatları düşüreceğine yönelik iddialar yeni güne petrol piyasasının kayıplarla başlamasına neden oldu. Bir yandan petrol piyasasında artan gerginlik, diğer yandan coronavirüsündeki tablonun endişe boyutundaki ağır tabloyu koruması güvenli liman varlıklarının pozitif fiyatlamaları öne çıkıyor. Ons altın bugün Asya saatleri diliminde 1703$ seviyesine çıkarken, USDJPY paritesinde yenin değerlenmesine bağlı olarak Kasım 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Bunun yanı sıra bu sabah Japonya’dan gelen büyüme verisi son çeyrekte beş yılın en sert daralmasına işaret ederek yıllık bazda %7,1 oranında negatif büyüme performansı sergiledi. Haber başlıklarından düşmeyen gelişmeler ekonomi üzerindeki etkisini belirgin bir şekilde göstermeye devam ederken, açıklamalar ve alınacak aksiyonlar para birimleri ve endeksler için önemli olacak.

Yurtiçi piyasalarda ise Cuma gününe yatay negatif başlayan BIST100 endeksi günü %1,98 aşağıda 109.600 puanla 8,3 milyar TL işlem hacmi ile tamamladı. İçeride jeopolitik gelişmelerdeki tansiyon düşmesine rağmen bugün dışarıdaki ağır negatif tablo TL varlıklarındaki fiyatlamaları olumsuz etkileyebilir. Dolar/TL bu sabah 6,16 seviyesinden işlem görürken, Euro/TL ise 7,1066 seviyesine çıkarak 8 Ekim 2018 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Anlık olarak Euro/TL paritesi 7,0170 seviyesinden işlem görüyor. Bugün içerisinde veri takvimi sakin. Yurtiçi piyasalarda haber başlıkları öne çıkarken, bugün global piyasalardaki her türlü detay varlık fiyatlamaları açısından kritik olacak.

Global piyasalarda satışlar derinleşiyor…

Manşette Öne Çıkanlar

·         Moody's G20 Üyeleri İçin Büyüme Tahminlerini Düşürdü.

·         OPEC ve OPEC+ üyeleri resmi toplantıda anlaşma sağlayamadı.

·         Japonya Maliye Bakanı T.Aso, döviz piyasalarından gergin ve endişeli hareketler gözlemlediklerini ve kurları yakından izlemekte olduklarını söyledi.

·         St. Louis Fed Başkanı Bullard, koronavirüs salgını nedeniyle ABD ekonomisinin bir yavaşlama ile karşı karşıya kalabileceğini, ancak en kötü sonuçtan hala kaçınılabileceğini söyledi.

·         Kuzey Kore yeni füze denemeleri yaptı.

·         Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün saat 11.00'de Denizli'de, saat 16.00'da Uşak'ta iş dünyası ile bir araya gelecek.

·         TCMB, Zorunlu karşılık oranları ve nema ödemelerini kredi büyümesi oranlarıyla ilişkilendiren zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldı.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı