news-details

Suriye gerilimi ve virüs endişeleri devam ediyor

Geçtiğimiz gün, 33 askerin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan İdlib saldırısı sonrası Türkiye’nin mülteci politikasını “gevşetmesi” Avrupa ile yeni bir sınır krizini de beraberinde getirdi. Türkiye’nin mültecilerin Avrupa’ya çıkışına izin vereceğini açıklamasının ardından binlerce mülteci Yunanistan’a açılan Pazarkule sınır kapısına dayanırken Yunanistan da önlemlerini sıkılaştırarak sınır kapısını kapadı. Yunanistan Avrupa anlaşmalarının ilgili maddelerine başvurarak acil durum ilan ederken sığınma taleplerinin kabulünü askıya aldığını açıkladı. Türk otoritelerine göre 100.000’den fazla mülteci Avrupa’ya ulaştı. Ancak birçok mülteci Yunanistan ve Bulgaristan’a açılan sınır kapılarındaki “tarafsız bölgede” sıkışırken ne kadarının Avrupa’ya geçtiği bilinmiyor. Erdoğan ise Cumartesi yaptığı konuşmada “Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız” diyerek İdlib’deki çatışmalarda masaya Avrupalı liderleri dahil etmek için mülteci kartını kullanmaktan çekinmeyeceğini gösterdi.

İdlib’de Türkiye’nin Esad güçlerine Soçi mutabakatı sınırlarına çekilmek için verdiği süre dolarken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’e yönelik “Bahar Kalkanı” harekatının başlatıldığını açıkladı. Haftasonu Milli Savunma Bakanlığı Esad güçlerine ait iki Su-24 uçağını düşürüldüğünü, üç hava savunma sisteminin de vurulduğunu belirtti. Kıdemli bir Türk yetkiliye göre birçok silahlı insansız hava aracı (SİHA) koordineli bir şekilde operasyon yürüttü. Yetkiliye göre ilk kez bir ülke bir operasyonda bu kadar geniş çaplı SİHA kullanımını gerçekleştiriyor. Bakanlık SİHA’ların üsleri ve kimyasal silah depolarını hedef aldığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracının ise düşürüldüğünü açıkladı. Suriye devlet haber ajansı SANA ise bu harekata İdlib hava sahasının kapatılmasıyla yanıt verildiğini, “Suriye hava sahasını ihlal eden her hava aracının düşürüleceğini” duyurdu. İdlib’de süregelen tansiyonun düşürülmesi için ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Öncesinde Cumartesi günü konuşan Erdoğan, Putin ile geçtiğimiz hafta yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak “Putin’e de söyledim, ‘Sizin orada ne işiniz var? Eğer siz üs kuracaksanız, üssü yine kurun ama şu anda orada siz, bizim önümüzden çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın. Biz de rejimle gereğini yaparız” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise haftasonu Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile iki liderin buluşması öncesi konuların değerlendirildiği bir telefon görüşmesi yaptı.

Dünya genelinde korona virüs tespit edilen kişi sayısı 86 bin 983'e ulaştı. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 979'a yükselirken Çin'in ardından en çok ölüm 43 kişi ile İran'da görüldü. Son olarak komşularımız Yunanistan ve Gürcistan’da görülen virüse dair henüz ülkemizde vaka görülmedi. Virüsün ilk görüldüğü Çin’de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 2 bin 980’e ulaşırken Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, ülkede bugüne kadar yaşanan toplam can kaybı, 2'si Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 2 bin 872’ye, Kovid-19 vaka sayısı da 79 bin 824’e ulaştı. Papa Francis’in yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yakalandığı yönelik haber virüsün Avrupa’daki yayılma hızına dair endişeleri artırıyor.

 

Virüsün ekonomik etkileri verilere de yansımaya devam ediyor. Çin imalat PMI verisi korona virüs etkisiyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Çin'de imalat PMI Endeksi Şubatta 35.7 oldu. Yazılı açıklamada bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, koronavirüsün ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu ve ekonomiyi desteklemek için gerekirse harekete geçeceklerini belirtti. Powell, ekonomide temel göstergelerin hala güçlü olduğunu ancak virüsün risk teşkil ettiğini ifade etti ve "Fed virüs konusundaki gelişmeleri ve etkilerini yakından takip ediyor. Gerekli olursa ekonomiyi desteklemek için uygun olan araçları kullanacağız" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı