news-details

Babacan: "Enerjide rekabeti artırın, fiyatların düştüğünü göreceksiniz"

Babacan, enerji piyasasında yeterince rekabet olmadığı için fiyatların artığını söyleyerek “Elinizi enerji piyasasından çekin. Tekelci yapıya son verin. Kimsenin güvenmediği ihalelerle, tek şirkete verilen enerji işlerine artık son verin. Enerjide rekabeti artırın ve sonra da fiyatların nasıl düştüğünü göreceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite öğrencilerine yılda iki kez ulaşım desteği verileceği yönündeki açıklaması hakkında konuşan Babacan, “Aldığı bursla, öğrenim kredisiyle Avrupa’yı gezen gençler, bugün nasıl şehirlerarası otobüs bileti parasına muhtaç oldu? 10 sene önce 150 dolar eden aylık KYK bursu ve kredisi, bugün 45 dolar ediyor. Gençlerin 10 sene önce gönül rahatlığıyla kurdukları hayalleri bugün kim çaldı? Gerçekten yazıklar olsun.” diye konuştu.

“Kanıtlanmış doğal gaz rezervi yok, keşfi ‘Gaz bulduk’ diye satıyorlar”

Babacan, Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Hani bizim Karadeniz’deki doğalgaza ne oldu?  Hani bu sahalar tüm Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacaktı? 6 yıldır aynı türküyü çalıyorlar. Damat yıllar önce araştırma gemisinde boy göstermiyor muydu? Ne oldu? Karadeniz’deki sadece bir keşif. Keşif ayrı, kanıtlanmış doğal gaz ayrı. Farklı noktalardan sondaj atıp, ölçüm yapıp aşağıdaki rezervi tahmin etmeniz lazım. Rezervi çıkarmak kaça mal olacak, piyasa fiyatı ne kadar? Ona da bakmanız gerek. Kanıtlanmış doğal gaz rezervi yokken keşfi ‘Doğal gaz bulduk’ diye satıyorlar.”

“Siz niye boş duruyorsunuz, elektrik fiyatlarına yüzde 50 indirim yapın”

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki AK Parti üyelerinin suya yüzde 50 indirim kararı aldığını hatırlatan Babacan, “Sayın Erdoğan, siz niye boş duruyorsunuz? Siz de tüm Türkiye’de bütün elektrik fiyatlarına yüzde 50 indirim yapın. Doğalgaz fiyatlarını, elektrik fiyatlarını Sayın Erdoğan belirlemiyor mu? Niye sadece Ankara?” dedi.

“Bu parayla 1 milyon konut alabiliyorsunuz”

Babacan, Sosyal Konut Projesi’ne ilişkin, “TOKİ’nin açıkladığı konut fiyatları var. Rakam, peşin ödeyene yaklaşık 650 bin civarında. 650 bin liraya 1 konut demek, 650 milyar liraya 1 milyon konut almak demek. Bu sene ödeyecekleri faiz artı kur farkıyla 1 milyon tane konut alabiliyorsunuz. Yani tam 1 milyon konutluk parayı elinde zaten parası olan bir azınlığa veriyorsunuz. İşte bu hükümet fakirden alıp zengine veren bir hükûmettir. Robin Hood’un yaptığının tam tersini yapıyor.” diye konuştu.

“Alevi meselesini de çözen DEVA Partisi olacak”

DEVA Partisi’nin Alevi meselesini zamanı geldiğinde çözeceğini söyleyen Babacan, “Alevi meselesini, onların taleplerini idrak etmeden çözemezsiniz. Mesele yeni bir mesele değil. Ancak Erdoğan bu meseleyi büyüttü. Şimdi de seçime giderken, panik halinde ne yapacağını şaşırıyor. Hiç endişeniz olmasın.” ifadelerini kullandı.

"Ayrımcılık hissettiren uygulamalara son vereceğiz"

Babacan, vatandaşlara ayrımcılık hissettiren uygulamaların hepsine son vereceklerini belirterek, “Hiçbir vatandaşımızın, devlette işe girerken, terfi alırken, üst düzey yönetici olurken ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceğiz.  Tek ölçütümüz ehliyet ve liyakat olacak.” dedi.

“Bir kişiye değil, ülkemize ve milletimize hizmet edin”

Sansür yasasının TBMM’den geçmek üzere olduğunu söyleyen Babacan milletvekillerine seslendi:

“Bir kişiye değil; ülkemize ve milletimize hizmet edin. Koltuklar gelip geçici. Sansür yasasının altına evet derseniz, bir utancın altına imza atmış olursunuz. Ülkemizi 30-40 yıl geriye götürecek, dünyadan koparacak işlere imza atmayın.”

“Ulusal Süt Konseyi’ni dinleyen yok”

Babacan ayrıca Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütün litre fiyatını 8 buçuk liraya çıkarmasını değerlendirdi. Fiyatın 9 lira olması ve yem maliyetinin yarısını da devletin karşılaması için çağrı yaptıklarını hatırlatan Babacan şöyle devam etti:

“Bizi dinlemediler de ne oldu? İşte şimdi Ulusal Süt Konseyi’ni de dinleyen yok. Süt fiyatı şu anda kontrolsüz bir şekilde, açık artırmayla piyasada 9 lira 30 kuruş gibi oluşmuş durumda. Çünkü bir ürün azaldıkça dışarıda onun ayrı fiyatı oluşur. İnekler kesildikçe, sütün veren hayvanların sayısı azaldıkça, süt kıtlaştıkça artık bunun fiyatı artmaya mahkum.”

Hibya Haber Ajansı