news-details

AstraZeneca'ya Dev Corona Aşısı Siparişi

Dış Haberler, 14 Haziran (HİBYA) – İngiliz-İsveç ilaç devi Astrazeneca'nın bir dizi Avrupa ülkesi ile corona aşısı sağlamak üzere, aşının gerçekten işe yarayıp yaramadığı kesin olmamasına karşın sözleşme imzaladığı açıklandı.

Anlaşmada şirketin Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda'ya toplam 400 milyon doz aşı tedarik etmesi yer alıyor. Aşı Oxford Üniversitesi'nde geliştirildi ve ilk dozlar yıl sonuna kadar teslimata hazır olacak.

Basın açıklamasında Astrazeneca'nın CEO'su Pascal Soriot, "Bu anlaşma, yüz milyonlarca Avrupalı'nın aşının onaylanması durumunda Oxford Üniversitesi aşısına erişimini sağlayacak." dedi.

Şirket, geçtiğimiz günlerde de İngiltere, ABD ve Hindistan ile 1,7 milyar doz aşı konusunda benzer anlaşmalar imzalamıştı. Astrazeneca'ya göre, aşı kârsız olarak üretiliyor ve ilgili ülkelerin hükümetleri tarafından finanse ediliyor.

Bununla birlikte, aşının işe yarayacağı ve onaylanacağı kesin değil. AZD1222 olarak adlandırılan aşı, şu anda Birleşik Krallık'ta 10 bin gönüllü denek üzerinde geniş bir çalışma da dahil olmak üzere bir dizi klinik deney ve testten geçmekte. Diğer, benzer testlerin, diğer ülkelerde de yapılacağı belirtildi.

Yapılan açıklamada Astrazeneca, aşının işe yaramayabileceğini, ancak klinik çalışmaların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde devam ettiği belirtildi.


Hibya Haber Ajansı