news-details

Yeni haftanın açılışında risk iştahı pozitif

BIST100… Yeni Haftanın Açılışında Risk İştahı Pozitif… Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta koronavirüs salgını vaka sayılarındaki artış, karışık seyreden risk iştahına rağmen yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Tüketici enflasyonu Haziran’da aylık %1.13 artarken, yıllık %12.62’ye yükseldi. Tüketici enflasyonunun piyasa beklentilerinden yüksek gerçekleşmesi haftanın son işlem gününe artıda başlayan endeksin hızını kesti. Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış piyasaların aşil topuğu olmaya devam ediyor. Buradan gelebilecek her türlü negatif haber risk iştahını olumsuz etkileme potansiyeli barındırıyor. Asya piyasaları yeni haftaya koronavirüs salgınında artan vaka sayılarına rağmen yatırımcıların mali teşviklere odaklanmasıyla haftaya artıda başladı. ABD ve Almanya vadelileri de güne kazançla başladı. Risk iştahı pozitif seyrediyor. BIST100 endeksinin de haftaya artıda başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Kurdaki Düşük Volatilite Devam Ediyor… Tüketici enflasyonu Haziran'da aylık % 1.13 artarken, yıllık %12.62'ye yükseldi. Piyasa beklentisi TÜFE’nin aylık % 0.6, yıllık bazda ise %12 yükseleceği yönündeydi. Böylece enflasyon 2020 yılının ilk yarısındaki en yüksek seviyeye çıktı. Bir süredir enflasyon ve faiz arasındaki makas açılma eğilimindeydi. TCMB de Haziran ayı toplantısında enflasyonist baskı nedeniyle uzun zaman sonra faiz indirimine gitmemişti. Dolar TL kuru enflasyon verisi sonrasında 6.85 seviyelerindeki seyrine devam etti. Yaklaşık son 2 haftadır çok dar bir bant içerisinde fiyatlanma eğilimini sürdürüyor.

 

 

EURTRY…7.74 Seviyelerinde… TL bacaklı enstrümanlarda son haftalardaki volatilite oldukça düşük seyrediyor. TL majör para birimleri karşısında direnç gösteriyor. Euro TL kuru Cuma günkü kapanışına göre sınırlı bir yükseliş gerçekleştirdikten sonra 7.74 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Risk İştahındaki Yükselişle 1.13 Seviyelerine Yöneldi… Euro Bölgesi PMI verileri Avrupa’da İmalat sektörünün kısıtlı şekilde toparlandığına işaret etti. Hizmet sektörü daralma bölgesinin altında kalarak 47.3 oldu. Bileşik PMI Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşse de bu ay da daralma bölgesi olarak kabul edilen 50 seviyesinin altında kaldı. Pandemi sürecinde güvenli varlık talebinden destek bulan dolar global bazda güç kazanmıştı. Son dönemde toparlanmaya işaret eden makroekonomik verilerle birlikte dolar son 1 ayın en kötü haftalık performansına yöneldi. Euro Dolar paritesi yeni haftada risk iştahındaki artışa bağlı olarak 1.13 seviyelerini test ediyor. Risk iştahındaki artışın ECB’den gelen güvercin mesajların önüne geçmesiyle Euro Dolar paritesinde 40 pipe yakın yükselişe neden oldu.

 

 

XAUUSD… Güvenli Varlık Talebinden Destek Buluyor… Ekonomiye ve salgına yönelik belirsizliklerin devam etmesi altın fiyatlarının yükseliş momentumuna destek olmayı sürdürüyor. Risk iştahındaki toparlanma çabalarına rağmen, merkez bankalarının devasa boyutlara ulaşan parasal teşvikleri ve dolardaki değer kaybına bağlı olarak 1800 $ seviyesine yönelmiş durumda. Orta ve uzun vadede ise ABD-Çin gerilimi, koronavirüs endişeleri ve kasım ayında ABD’de gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri önemli risk faktörleri olarak karşımıza çıkarken altın fiyatları risklere karşı koruma özelliğiyle öne çıkıyor.

 

 

GAUTRY…390 TL Seviyesinin Üzerinde… ABD’de açıklanan istihdam verilerinin ekonomilerin toparlandığına işaret etmesi, piyasalarda risk iştahının yükselmesine destek sağlıyor. Dolar TL kurunun sakin bir seyir izlemesi ve ons altındaki yatay seyirle haftanın ilk işlem gününde 391 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Yukarı Yönlü Trend Devam Ediyor… OPEC+’in arz bolluğunun sağlıklı fiyat oluşumunu engellemesini önlemek amacıyla üretim kısıntısına gitmesi sonrasında petrol fiyatlarında yukarı yönlü trend devam ediyor. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış her ne kadar risk iştahını sınırlasa da Brent petrolün varil fiyatı Nisan ayındaki tarihi düşük seviyelerden sonra 2 kata yakın artışla 43 $ seviyelerinde işlem görüyor. Brent petrolde net uzun pozisyonlar son 17 haftanın zirvesinde bulunuyor. Petrol fiyatlarında yukarı yönlü trendin risk iştahındaki artışa ve aşı kaynaklı haberlere paralel bir şekilde devam etmesi beklenebilir.

 

 

SP500… Risk İştahındaki Yükselişle Vadeli İşlemlerde Pozitif Bir Görünüm Sergiliyor… 4 Temmuz Bağımsızlık Günü arifesinde Cuma günü yarım gün işlem gören ABD hisse senedi piyasaları günü yataya yakın tamamladıktan sonra yeni haftada risk iştahındaki yükselişe bağlı olarak artı bölgede seyrediyor. PMI verileri bugün ABD hisse senedi piyasalarının takibinde olacak.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı