news-details

Piyasalarda petrol virüsün önüne geçti

Koronavirüs nedeniyle zaten dalgalı bir seyir izleyen küresel ekonomiye bir şok da petrol piyasasından geldi. Petrol fiyatları OPEC üyesi ülkeler ile Rusya’nın küresel arzı nasıl yönetecekleri üzerinde uzlaşı sağlayamamasının ardından sert şekilde düştü. Salgın nedeniyle talebin düşmesine yönelik beklentiler Riyad’ın üretim kesintisi talep etmesine neden olurken, ekonomisi düşük petrol fiyatlarına daha dirençli olan Rusya bu talebe yanaşmamış ve cuma günü Viyana’da gerçekleştirilen görüşmeler tıkanmıştı. Suudi Arabistan bunun üzerine cumartesi günü sürpriz bir hamleyle 30 yılı aşkın süredir görülen en büyük fiyat indirimine gideceğini açıkladı. Krallığın petrol şirketi Saudi Aramco; Asya, Avrupa ve ABD’ye benzeri görülmemiş fiyatlar sunacağını duyurdu. Konuya yakın kaynaklara göre, Suudi krallık aynı zamanda gerekirse günlük petrol üretimini artırarak, rekor seviye olan 12 milyona kadar çıkarmayı da değerlendiriyor. Suudi Arabistan’ın OPEC anlaşmazlığına bir fiyat savaşıyla yanıt vermesi, geçen haftayı 45,27 dolarda kapatan Brent petrolün varil fiyatının 31,02 dolara kadar inmesine neden oldu. Brent petrolde aralıksız 5 günde yaşanan düşüş %38 seviyesinde. Ham petrolün varili ise arka arkaya 4 günde %40 gerileyerek 28,45 dolara indiği takip edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde tüketici kredilerindeki belirgin artışın, büyüme kompozisyonu, enflasyon ve dış denge üzerinde yaratabileceği etkiler ile yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla kullandırılan Türk lirası kredilerin kredi büyümesinde yol açtığı artış dikkate alınarak mevcut zorunlu karşılık düzenlemesinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verdiğini duyurdu. Buna göre, yıllık reel kredi büyüme oranı %15’in üzerinde olan bankalar için selektif sektörlere kullandırılan 2 yıldan uzun vadeli krediler ile 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının %15’in altında olması durumunda zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanılabilecek. Kredi büyüme oranı %15’in altında olan bankalar için ise 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredi reel değişiminin %75’i ve yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla 9 Mart 2020 tarihinden itibaren kullandırılan Türk lirası kredilerin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının %5’in üzerinde olması şartı aranacak.

Petrol fiyatlarında yaşanan bu şok, küresel hisse senedi endeksleri ile tahvil ve para piyasalarını da etkisi altına aldı. S&P 500 vadeli endeksinde %5 düşüş yaşanmasıyla devre kesiciler devreye girdi. TSİ 07:15’te Japon Nikkei endeksi %5,29, Hong Kong Hang Seng %3,50, Çin CSI %2,76 ve Avustralya S&P/ASX 200 endeksi %6,39 oranında düşüyor. Avrupa endekslerinin de açılışta sert kayıplar yaşaması bekleniyor. İngiltere’nin FTSE 100 endeksi vadeli işlemlerde %7 civarında düşüş kaydetti. ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi tarihte ilk kez %0,5’in altına inerken, 30 yıllıkların getirisi de %1’in altına geriledi. Böylece ABD’de getiri eğrisinin tamamı tarihte ilk kez %1’in altına inmiş oldu. Piyasalar Fed’in gelecek aylarda faizi %0’a indirmesini fiyatlamaya başladı. Norveç kronu dolara karşı 1980 yılından bu yana en düşük seviyesine düştü. Meksika pezosu da %7 düşüşle ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana en zayıf seviyesine indi. Avustralya ve Yeni Zelanda’da 10 yıllık tahvil getirileri rekor düşük seviyelerinden işlem görüyor. Güvenli liman talebi ise Japon yenini 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine taşıdı. Altının ons fiyatı yatay ve 1.674 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gelişen ülke para birimlerinin büyük bölümü bu sabah dolar karşısında düşüyor. Geçen hafta boyunca %2,5 düşen ve cuma gününü 6,0916 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL ise bu sabah %0,87 yükselişle 6,14’ün üzerine çıkmış durumda. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek. Haftanın geri kalan kısmında ise ödemeler dengesi, sanayi üretimi, işsizlik verileri, diğer Hazine ihaleleri ve TCMB beklenti anketi izlenecek. Yurtdışında ise ECB toplantısı ile ABD’de açıklanacak enflasyon verileri öne çıkıyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı