news-details

Piyasalara ABD’den müjde

ABD'de Covid19 vaka sayısı, dünyadaki 2.2 milyon vaka sayısının 1/3ü seviyesine ulaşıp 700 bine geldi. Başkan Trump, dünkü açıklamasında  "veriler, vaka sayısı bakımından zirve noktasını geçtiğimizi gösteriyor. Bazı eyaletlerde bu ay bitmeden ekonomilerin faaliyete geçebileceğini öngörüyoruz" dedi. Bugün, bu konuyla ilgili açıklama yapacak.

 

IMF, ABD'nin 2020'de % 5.9 küçüleceğini tahmin etmişti. Dün de S&P % 5.3 küçülme öngördüğünü açıkladı. S&P tarafından, oluşacak resesyonun ekonomik faaliyeti %11.8 azaltmasının beklendiği ve bunun 2008-2009 Küresel Finansal Kriz dönemindeki ekonomik faaliyette görülen azalmanın neredeyse 3 katı olduğu aktarıldı. IMF % 3.0 dünya küçülmesi beklerken S&P %2.4 küçülme bekliyor. Gerçi FED, etkiyi azaltmak için parasal genişlemesini hızla sürdürüyor. Fed'in bilanço büyüklüğü 15 Nisan haftasında 6.42 trilyon dolar seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Eğer, ekonomik aktivite erken başlarsa ABD’de küçülme beklentileri daha iyileşebilir.

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 11 Nisan'da sona eren haftada 5.24 milyon olurken son 1 ayda toplam başvurular 21 milyonu aştı. S&P'nin dünkü açıklamasında ABD'de işsizlik oranının mayısta %19'a ulaşabileceği belirtilmişti. (Kriz öncesi % 3.5 du)

 

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri dün video konferansta görüştü. Tabi, orda Çin olmayınca Trump istediğini aldı: Görüşmenin odağında, DSÖ'nün pandemiyi zayıf yönetmesi ve şeffaf davranmaması vardı. Liderler, bu örgüte yönelik derin bir inceleme ve reform süreci çağrısında bulundu. Bilindiği üzere DTÖ, Çin'in etkisinde kaldığı için ABD, fonları kesmişti. Dün de Trump  "DSÖ, Çin'in piyonu ve Çin odaklı çalışıyor" dedi.

 

İlk çeyreğe ilişkin ilk büyüme verisi Çin'den geldi .Virüsün çıktığı Çin, sert   tedbirler aldığı ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre % 9.8, geçen yılın aynı önemine göre % 6.8 küçüldü. Çin şimdi 15 trilyonluk ekonomi. En son 25 yıl öncelerinde 500 milyar dolarlık ekonomi iken küçülmüş sonra soluksuz hızlı büyüme temposuna girmişti.

 

Piyasalar açısında bakıldığında; ABD'de eyaletlerin ekonomik aktiviteye geçmeye hazırlanması haberi ile ABD borsalarında ve petrolde yükseliş, altında satış görüldü. Bu sabah, ABD endeks futurelarında toparlanma oldukça güçlü. Bu yüzden Avrupa ve Türkiye borsalarının güne olumlu başlaması beklenebilir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı ama 95 bine geriledi. 95 bin üstünde iyimserlik devam edebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı