news-details

OPEC+ öncesi petrolde virüs baskısı sürüyor

Virüs vakalarının Çin dışında yayılma eğiliminin artışıyla birlikte piyasalarda endişe de paralel olarak arttı. Asya ekonomilerinin büyüme hızlarında azalma beklentisi hali hazırda petrol fiyatlarını geriletirken, bunun küresel ekonomiyi de tahmin edilenden daha fazla etkileyeceği senaryosu ağırlık kazanıyor. Bu da doğal olarak petrol fiyatını altın, Yen veya tahvil gibi risk göstergelerinden biri haline getiriyor.

Bu tablo içerisindeki en kritik iki başlıktan biri doğal olarak virüsün seyri. Diğeri ise 5 – 6 Mart’ta gerçekleşecek OPEC ve OPEC+ toplantısı. Teknik Komite, daha önce yaptığı toplantı ardından Örgüt’e üretim kotasını 600 bin varil daha aşağı çekmeyi önermişti.

Örgüt’ün 600 bin varil kesintiye gitmesi piyasa beklentisinde önemli yer tutuyor. Ancak 24 Şubat haftası boyunca petrolde yaşanan düşüş, bu senaryonun değerlendirildiği süreçte karşımıza çıkarak, bu miktardaki kesintinin yeterli olmayabileceği mesajını vermiş olabilir-ki bu haftaki düşüş öncesinde de bu miktarlardaki kesintilerin, arz fazlasını gösteren büyük resmi sadece kısa vadeli etkileyebileceği ihtimalini belirtmiştik.

Hafta içinde gerçekleşen düşüşle birlikte petrol fiyatları son bir yılı aşkın süredir en düşük bölgelere ulaştı. Virüs gündemi dışarıda bırakıldığında tahmin edilen fiyat bandının çok altında seyir izliyoruz.

Normal şartlarda sürdürülebilir olmayabilecek fiyatların, virüs ve OPEC ile ilgili olası başlıklara hassasiyeti artış gösterebilir.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı