news-details

Resmi olarak adı artık salgın

 

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“ECB, Fed’i Takip Edecek Mi?”

Fed’in acil toplantı ile 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında merkez bankalarının para politikalarında önemli bir yol haritası değişikliği devreye girmiştir. G7 telekonferansı ile başlan süreçte ECB’nin acil toplantı ve faiz indirimini tartıştığı şeklinde haber akışı olmasına rağmen herhangi bir aksiyon alınmamıştır. Avrupa ekonomisinin durumu ve düşük faiz ortamının etkisizliği dikkate alınınca yeni gelebilecek faiz indirimlerinin ne kadar pozitif katkı sağlayabileceği soru işaretleri barındırmaktadır. ECB ve Lagarde için çarenin mali politikalarda olduğu açıkça ortadadır.

PİYASANIN ROTASI

Resmi Olarak Adı Artık Salgın…

Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsü salgın olarak ilan etmesi, durumun ne kadar farklı bir boyutta olduğunu teyit etmektedir. Corona virüsü Avrupa kıtasında yayılmaya devam ederken, vaka sayısı 125000 – tedavi olan 4601 – ölü sayısı 4601 kişiye ulaşmıştır. İtalya, virüs nedeni ile tüm ticari faaliyetlerini durdurma kararı alırken, sıradakinin İspanya olma ihtimali felaket senaryolarını devreye almaktadır. Virüs konusunda hakim olmayan kişilerin fiyatlama dinamiklerinde virüsü hafife alarak çok iyimser hareket etmelerinin acısı varlık fiyatlarında serbest düşüşler ile cezalandırılmaktadır. Aslında aşırı iyimser olan piyasa katılımcıları yine kendilerini cezalandırıyor…

Avrupa’da felaket senaryoları devrede iken, ABD içinde durum pek farklı olmamaktadır. Virüs kaynaklı ölü sayısı artarken, Trump elinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğunu söyledi. Virüsün yayılmasını engellemek için Avrupa’dan (İngiltere hariç) ABD’ye uçuşlar 30 gün boyunca askıya alındı.

Dünya durma noktasına gelirken salgın fiyatlaması varlık fiyatlarını alt üst etmeye devam etmektedir. S&P500 endeksi 2600 seviyesine kadar gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7585 seviyesinde hareket etmektedir. Kısa dönemli olarak sıfırın üzerinde kalması sınırlı pozitif iken, ABD endeksleri bu algıdan uzak negatif fiyatlama hareketlerini sürdürmektedir.

Bugün ECB’nin faiz kararını ve Başkan Lagarde’in basın toplantısını takip edeceğiz. Bankanın faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, bazı piyasa katılımcıları 10 – 15 baz puanlık faiz indirimi beklemektedir. Sorun faiz indirimi olsa bile başarılı olup olmayacağıdır. Mevcut duruma karşı olası faiz indirimi işe yaramayacağından mali politika tarafında güçlü bir sinyal veya aksiyon açıklanması gerekmektedir. Bu noktada Almanya mali politikalar konusunda yumuşamaya başlamıştır.

Türkiye dinamiklerinde virüs vakasının resmi olarak açıklanması sonrasında alınacak önlemlere ilişkin bekleyiş sürmektedir. Bugün yapılması beklenen toplantı sonrasında yayılmayı önleyici önlemlerin gelmesi kuvvetle muhtemel. 5 yıllık CDS 400 üzerinde 432 seviyelerinde bulunmaktadır.

Özetle ABD’nin aldığı önlemler ve İtalya’nın bir nevi kapanması virüsün yıkıcı etkilerinin hesaplanmasında belirsizliği arttırmaktadır.

Fiyatlama senaryosuna Türkiye corona virüsü etkisi dahil olurken, okulların tatil edilip edilemeyeceği haber akışında kritik olacaktır.

Endeksin 200 günlük ortalaması 105bin seviyesi altında kalıcılık ile psikolojik 100bin seviyesinde kalma çabası devam etmektedir. Fakat yurtdışı salgın teması dikkate alınınca 100bin kalıcılığı zor gözükmektedir. Ayrıca Türkiye tarafında alınacak önlemlerde okulların tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin haber akışı kritik olacaktır. Fiyatlama tarafında İtalya benzeri bir senaryo Türkiye için olur mu olmaz mı henüz fiyatlama dinamiklerine ve beklentilere yansımamıştır. Yurtdışı endekslerin durumu dikkate alındığında endeks için aşağı yönün hakimiyetinin devam edeceğini söylemek gerekmektedir.

Endeks için kısa dönemde 100bin psikolojik seviyesini takip edeceğiz. Aşağıda yer alan grafik kısa dönemli boşluğun dolması sonrasındaki güncel durumu göstermektedir. Mavi çizgiler ile endeks için boşluk seviyeleri belirtilmiştir.

 

 

Ayrıca endeks için 200 haftalık basit hareketli ortalama 97112 seviyesi kritik olacakken, altında kalıcı fiyatlama davranışı negatif trend olarak yorumlanabilir.

Aşağı yön durumunda 100000 altında 98500 – 98000 – 97000 – 96500 – 96000 ve 95000 seviyeleri gündeme gelebilir.

Yukarı yönlü hareket durumunda 100000 üzerinde 100500 – 100850 ve 101250 seviyelerine doğru çıkışlar izlenebilir.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı