news-details

Borsalar enflasyona rağmen yükseldi

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Eyl) -0,10% -0,30%
15:30 USD Perakende Satışlar (Aylık) (Eyl) 0,20% 0,30%
17:00 USD Michigan Tüketici Hissiyatı (Eki) 58,9 58,6
17:00 USD Michigan Enflasyon Beklentisi (Eki)   4,70%
20:00 USD ABD Baker Hughes Toplam Sondaj Kuyusu Sayısı   765

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Borsalar enflasyona rağmen yükseldi”

Dün ABD’deki güçlü enflasyon verileri kısa süreli olarak riskten kaçışı hızlandırsa da, sonrasında etkili bir toparlanma yaşandığını gördük. ABD borsaları günü 2 – 3% arasında yükselişle kaparken, Asya piyasalarında daha da ivmeyi yükselişler görüldü. Japonya’da endeks 3,5%, Hong Kong’da 3,4%, Çin’de 1,6% yükseldi. ABD endeks vadelileri 0,6 – 0,8% arasında pozitif seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,93% civarında yoğunlaşırken, Dolar endeksi dün yaşadığı düşüş ardından sakin seyretti.

Enflasyondaki yükselişe rağmen risk iştahını açıklayan herhangi bir haber akışı veya veri bulunmuyor. Ancak tahminler arasında son dönemde en kötü senaryoların fiyatlanmış olması, satış pozisyonlarının maliyetlerinin karşılanması için kapatılması, piyasaların dibi gördüğü gibi başlıklar bulunuyor. Tüm bu başlıklar da neden olarak piyasaların yüksek volatilitede hareket etmesine bağlanıyor.

ABD

“Michigan tüketici anketi”

Fed Başkanı Powell’ın enflasyonla katı şekilde mücadele edeceğini açıkladığı birkaç toplantı öncesinde Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı ankete ilişkin bilgilere de değinmesi veriyi ön plana çıkardı. Manşet rakam, yani tüketici hissiyatının ne yönde ilerleyeceği, aynı zamanda tüketici eğilimi, yani ekonomik canlılık hakkında da ipucu verebileceği için takip edilecek.

Ancak verinin içeriğinde yer alan enflasyon beklentisine ilişkin anket de yakından takip ediliyor. Yukarıdaki grafikte görüleceği üzere 2022’nin ilk ayları haricinde enflasyon beklentilerinde gerileme söz konusu. Ancak OPEC+ kararı sonrası artan petrol fiyatlarının özellikle önümüzdeki aylarda bu beklentilere nasıl yansıyacağı önemli olacak.

“Perakende satışlar”

 

ABD’de Ağustos ayı perakende satışları otomotiv satışlarının sağladığı destekle 0,3% artmış, ancak otomotiv satışlarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek veri 0,3% gerilemeyi işaret etmişti. ABD ekonomisinde perakende sektörü büyüme için oldukça önemli bir gösterge. Tüketim eğilimindeki istikrarlı seyir hem resesyon endişeleri için, hem de fiyat beklentileri, dolayısıyla da Fed tahminleri için ipucu sağlıyor.

Eylül ayında perakende satışların Ağustos ayına göre artışını sürdürmesi bekleniyor. Çekirdek perakende satışların ise önceki ay yaşanan 0,3%’lük gerilemeye rağmen gerileme eğilimini sürdürdüğü tahmin ediliyor.

 “Durgunluk döneminde bilanço sezonu başlıyor”

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine rağmen agresif faiz artırımları devam ediyor. Piyasa ekonominin sağlıklı işleyişine ilişkin ipuçları ararken, bir taraftan da şirketlerin faiz kararları ile mevcut ekonomik koşullardan ne zaman ve ne ölçüde etkilenebileceği merak ediliyor. Bu nedenle ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin bilanço sezonu yakından takip edilecek. Bilançolar bu haftanın ikinci yarısında bankalar ile yoğunlaşıyor. Bilanço takvimine ulaşmak için tıklayınız.

Bugün banka bilançoları yoğunlaşıyor. Aşağıda Citigroup, JP Morgan ve Morgan Stanley raporlarına ulaşabilirsiniz.

JP Morgan Beklentileri Bilanço Sezonunun Sert Geçeceğini Gösteriyor

Yükselen Faiz Oranları Citigroup’u Nasıl Etkileyecek?

Bankacılık Bilançoları Morgan Stanley ile Devam Ediyor

 “FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Borsa endeksi iyi başladığı günde öğleden sonra gelen satışlarla gerilerken, saat 16:30 dan sonra gelen alımlarla tekrar pozitif bölgede günü tamamladı. Bunda ABD endekslerinin beklentilerden gelen enflasyon verisi sonrasında gösterdiği gerilemenin ardından başlattığı hızlı toparlanmanın etkisi oldu diyebiliriz. ABD TÜFE verisi beklentilerin üzerinde gelirken, çekirdek enflasyondaki yükseliş ABD borsalarında ilk önce günlük kazançların geri verilmesine neden oldu ancak sonrasında başlayan hızlı alımlar gün sonuna kadar devam etti ve ABD S&P endeksi günü %2.60 yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksindeki oynaklık Mart 2020’den bu yana görülen en yüksek oynaklık olurken, ABD piyasalar 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyeden tepki gösterdi. Enflasyondaki artışın fiyatlardaki artışa ve bunun da gelirlerdeki artışa neden olacağına yönelik beklentiler bu rallide etkili olmuş görünüyor. Başka deyişle ABD piyasaları tepki yükselişi sınırları içerisinde bulunuyor ancak dünkü hareket bunun pek geçici olmayabileceğini düşündürdü. ABD piyasalarındaki hareket BIST100 endeksini pozitif etkilerken, bizim kapanış saati sonrasındaki pozitif havanın devam etmesi, BIST100 üzerindeki pozitif etkinin bugünde devam etmesini sağlayabilir. Ancak BIST100 endeksinin halen aşması gereken 3600 seviyeleri bulunuyor. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda ancak o zaman uzun soluklu bir yukarı hareketten bahsedebiliriz. Genel olarak borsa için olumlu görüşümüzü koruyoruz. Bilançoların yaklaşması ile hisse bazlı hareketler ön plana çıkacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

YEOTK: Şirketimiz ile Atlas Enerji Üretim A.Ş arasında İskenderun'daki Termik Elektrik Santrali'nin çatılarına kurulacak çatı tipi Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesis edilmesi için tesislerin elektrik, inşaat ve mekanik işleri dahil olmak üzere anahtar teslim olarak kurulması amacıyla, sözleşme bedeli 815.000 USD+KDV olan sözleşme imzalanmıştır.

ECİLC: Satın alma bedelinin tamamı hisse devir işleminin tamamlanması ile Amgen'e ödenecek olup, bahsi geçen işlemin finansmanında kullanılmak üzere 85.000.000 (seksenbeş milyon) ABD Doları karşılığı Avro, 1 yılı geri ödemesiz, toplam 5 yıl vadeli banka kredisi temin edilecektir.

GESAN: T.C DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ(TCDD) GENEL MÜDÜRLÜK tarafından düzenlenen  2022/843315 İKN'lu " Trafo Merkezlerinin MYT Sistemine Dahil Edilmesi İşi" ihalesinde vergiler hariç 54.780.000,00 TRY bedelle en iyi teklifi vermiştir. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, ihaleyi düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

CELHA: Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'nin; Şirketimiz sermayesinde sahip olduğu paylarının, Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satış ve devrine ilişkin olarak Şirketimize ulaşan açıklama ekte yer almaktadır.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

HEKTS: 12 Ekim 2022 tarihinde Hektaş Ticaret T.A.Ş. payları ile ilgili olarak 23,50-24,48 TL fiyat aralığından 21.000.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Şirketimizce gerçekleştirilmiştir. Satışı yapılan 21.000.000 TL nominal tutarlı pay; 860.000.000 TL nominal tutarlı sermayenin %2.44’üne, sermaye artırımı sonucunda ulaşılacak 2.530.000.000 TL nominal tutarlı sermayenin %0,83’üne tekabül etmektedir. Bu satışımızla, %100 paylı ortağımız Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun, Hektaş Ticaret T.A.Ş.’de doğrudan %58,82 olan payı değişmezken, dolaylı %62,62 olan payı; 860.000.000 TL nominal tutarlı sermayeye göre yapılan hesaplama sonucunda %60,18’e, sermaye artırımı sonucunda ulaşılacak 2.530.000.000 TL nominal tutarlı sermayeye göre ve elde edilecek bedelsiz ile bedelli paylar dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda %61,79’a düşmüştür. Ekli tabloda yer alan değerler 860.000.000 TL nominal sermaye kapsamındaki tutar ve oranlar ile hesaplanmıştır.

ESEN: 13.10.2022 tarihinde 47,80 -49,74 TL fiyat aralığından (Ortalama 48,9184) 2.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu ESEN Payları 793.000 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,2391)

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı