news-details

BİST100 endeksi

Küresel piyasalar haftanın son gününde, Fed'in faiz kararı, coronavirüs salgınına ilişkin olumlu haberler ve ABD'den gelen pozitif şirket bilançoların etkisiyle güne iyimser başladı. Ancak Avrupa'dan gelen büyüme rakamları ve ekonomik veriler küresel piyasalarda satış baskına neden oldu. Yurt içinde ise piyasalar yılın ikinci enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın mesajlarını takip etti, TCMB, yılsonu enflasyon tahminini %8,20’den %7,40’a düşürdüklerini açıkladı. Merkez, enflasyon tahminindeki düşüşte petroldeki sert kayıp ve azalan talebi gösterirken yılsonu petrol tahminini de 60 dolardan 32,6 dolara düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri'nin (TLTRO) şartlarını kolaylaştırdığını duyurdu. ECB'den yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi'nin, Perşembe günkü toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizinin sıfır, mevduat faizinin % -0,50 ve marjinal fonlama faizinin de %0,25'te sabit bırakıldığı bildirildi. Açıklamada, TLTRO'da faiz oranlarının, Haziran 2020'den Temmuz 2021'e kadar Eurosystem'in refinansman işlemlerinin ortalama faizinden 50 baz puan daha aşağıya çekildiği belirtildi. 

İnfo Yatırım Günlük Bülten

Petrol tarafında ise fiyatlarındaki yükseliş haftanın son günüde devam ederken, ABD'de akaryakıt talebinin toparlanmaya başladığına yönelik işaretler ve petrol üretiminin azalmaya başladığına dair veriler uluslararası piyasalarda fiyatlarda hızlı toparlanma getirdi.

Yurt içinde ise güne pozitif bir başlangıç yapan küresel piyasalar günün ikinci bölümünde düşüşe geçerken açılışta 102.000 puanın üzerine çıkan Borsa İstanbul da günün ikinci yarısında ABD tarafında açıklanan yüksek işsizlik başvuruları sayısıyla tekrar 100.000 puanın altına geriledi. Kapanışa doğru gelen alışlarla bilrikte BİST100 endeksi günü %0,48 azalışla 101.110 seviyesinden günü tamamladı. 

Dolar/TL tarafında ise 7 fiyat seviyesine yakın yerlerde yatay hareketin devam ettiği görüldü. Endekste gün içi takip edeceğimiz direnç seviyeleri 102.000 – 102.700 – 103.800 olacakken, destek seviyeleri ise 400 – 96.600 – 98.900 olacak.


Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı