news-details

Şili kirazından TBM makinesine kadar Çin’in dışa açılması genişliyor

23 gün süren 20 bin kilometrelik yolculukla kirazlar “Kiraz Express” ile Şili’den Çin’e gönderilebiliyor. Bu süreç, 10 yıl öncesine göre 10 gün azaldı. Şili’nin en büyük meyve firması sahibi Garces, kiraz ihracatının yüzde 82’sinin Çin’e gönderildiğini belirtti. Garces, “Çin’in ticaret ortamı çok iyi ve sınırsız olasılık bulunuyor.” dedi.

Üst düzey dışa açılma politikası, yabancı malların Çin’e getirilmesinin yanı sıra Çin menşeli ürünlerin de yabancı ülkelere götürülmesine de yardımcı oluyor.

Çin Demiryolu Mühendislik Ekipmanları Grubu (CREG) bu sene yüzüncü tünel açma makinesinin (TBM) ihracatını tamamlayacak. “Köstebek” olarak bilinen TBM, metro, demiryolu ve karayolu tünelinin kazılmasında olmazsa olmaz bir alettir. CREG’den Wang Dujuan’ın liderliğindeki ekip, 10 yıldır Çin menşeli tünel açma makinelerini Fransa ve İtalya dahil olmak üzere 30’dan fazla ülke ve bölgeye sattı. Uluslararası piyasanın güvenini kazanan Çin menşeli TBM, Çin’in dışa açılmada geldiği ileri seviyeyi yansıtıyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nin yapılmasından bu yana ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, üst düzey dışa açılma politikasını sürdüreceklerini belirtti. Xi defalarca şunu vurguladı: “Çin, dışa açılma kapılarını kapatmayacak ve dışa daha da açacak.”

Günümüzde Çin, Uluslararası İthalat Fuarı, Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı ve Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı dahil olmak üzere daha fazla dışa açılma platformu oluşturdu.

Çin, 21 serbest ticaret bölgesi ve 1 serbest ticaret limanı kurdu. Çin’in serbest ticaret ortakları, dünyanın beş kıtasını kapsıyor.

10 yıl içinde Çin’in dünya ekonomisinin büyümesine ortalama katkı oranı yüzde 38,6’ya ulaşarak dünyanın birinci sırasına oturdu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı