news-details

Risk unsurları ön planda

Yurtiçi tarafta geçtiğimiz hafta TCMB’nin Para Politikası Kurulu Toplantısı piyasaların odak noktasındaydı. TCMB, faiz oranlarında 50 baz puan indirim kararı alırken, politika faiz oranını da 10.75 seiyesine çekmiş oldu. Toplantıda alınan kararlarda ekonomi görünümdeki toparlanmanın yukarı yönlü bir trend içinde devam ettiğine vurgu yapıldı. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta genelinde jeopolitik risk unsurları TL varlıkları üzerinde hareketliliğin artmasına neden oldu. Özellikle geçtiğimiz hafta Türkiye-Rusya heyetlerinin Moskova’da yaptığı görüşmeler sonrasında bir uzlaşı sağlanamazken devamında gerilimin iyice artması tedirginliğin artmasına neden oldu. Ve bu gelişmelerin devamında Türkiye ile rejim güçleri arasında saldırıların başlamış olması ve bölgede artan tansiyon kur tarafında 6.10 seviyesinin geçilmesine neden oldu. Haftanın kapanış gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmede de iki liderin, yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade etmesi dikkatleri çekti. Önümüzdeki hafta İdlib başta olmak üzere bölgesel konuları ele almak için Rus müzakere heyetinin Türkiye’ye geleceği belirtildi. Bu hafta ise Türkiye’nin, hem Rusya hemde ABD ile ilişkilerine yönelik gelişmeler gündemin ilk sırasında olup nitekim piyasa fiyatlamaları açısından kritik önem taşımaktadır.

Diğer taraftan küresel piyasalarda coronavirüs salgınının Çin dışında da yayılmasının getirdiği panik ortamıyla beraber Borsalarda satış hareketi meydana gelirken güvenli liman ürünlerinden ons altın son 7 yılın en yüksek seviyelerinde seyrine devam ediyor. Geçtiğimiz süre zarfında Çin Merkez Bankası’nın, virüs salgınının ekonomiye yansımasını azaltmak adına likidite desteğinin yanı sıra faiz oranlarında da indirim kararı alarak Çin ekonomisinin sekteye uğramaması adına adımları olmuştu. Ancak şu anda görüldüğü üzere virüs salgınının Çin ve diğer ülkelerde varlık göstermesi özellikle ekonomi bileşenlerinde vereceği hasar risklerin daha da artış göstermesine neden olabilir. Bununla beraber geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan Euro Bölgesi İmalat PMI rakamları 49.1 seviyesinde açıklanırken 2019 yılının Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Bununla beraber Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi rakamları aylık bazda yüzde -1.0, yıllık bazda yüzde 1.4 seviyesinde beklentilere paralel açıklandı. Günün devamında ise ABD’de açıklanan PMI rakamları takip edildi. Üretim PMI rakamları 50.8, Hizmet PMI rakamları ise 49.4 seviyesinde gerçekleşirken Markit Bileşik PMI rakamları 49.6 seviyesinde açıklandı. Genel görünüm itibariyle piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen PMI rakamları sonrasında takip edilen Mevcut Ev SAtışları rakamları Ocak ayında yüzde -1.8  piyasa beklentilerine karşın yüzde -1.3 seviyesinde açıklandı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ise; yurtiçi tarafta Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güveni ve bunun dışında küresel tarafta Almanya Mevcut Değerlendirme datası ve Almanya İFO İş İklimi Endeksi rakamları takip edilecektir. Bunun dışında günün genelinde risk unsurlarına yönelik gelişmeler yakın takibimizde olup piyasa fiyatlamaları açısından volatil işlemlere neden olabilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta genelinde küresel piyasalarda dolar varlıklarının güçlenmesiyle beraber parite tarafında bu satış yönlü işlemlerin ivme kazanmasına neden olmuştu. Ancak haftanın son işlem gününde açıklanan Euro Bölgesi İmalat PMI rakamlarının pozitif görünümüne karşın ABD PMI rakamlarının beklentilerin altında açıklanmasıyla beraber toparlanma hareketi meydana geldi ve 1.0840 noktasının üzerine çıktı. Haftanın ilk gününde ise yine virüse yönelik endişelerle birlikte bir 1.0840 altında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılıklarda 1.0800, 1.0785, 1.0760 ve 1.0725 destekleri izlenebilir. 1.0840 üzerine çıkması durumunda ise 1.0865, 1.0900, 1.0940 ve 1.0985 direnç seviyeleri izlenebilir.

USDTRY

TCMB/PPK toplantısında alınan faiz indirim kararıyla beraber TL varlıklarında yaşanan değer kayıpları özellikle risk unsurlarında görülen artışla beraber ivme kazandı. Teknik anlamda 6.1000 seviyesi üzerinde işlem gören kur fiyatlamalarında 6.1400 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Keza bu durumda 6.1625, 6.1870, 6.2200 ve 6.2500 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek geri çekilmelerde ise; 6.1000, 6.0640 ve 6.00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz hafta 1.2845 seviyesine kadar geri çekilen parite fiyatlamalarında bu noktadan tepki alımları meydana geldi ve haftanın son işlem gününde ABD verilerindeki olumsuz tablo sonrasında toparlanma eğilimini sürdürdü. Haftanın ilk gününde ise küresel risk iştahındaki daralma ile birlikte satıcılı bir seyir görmekteyiz. Teknik olarak yukarı yönlü hareketliliğin devamlılığı açısından 1.3000 ana direnç seviyesi önemini korumakta. 1.3000 altı kalıcılık durumunda yaşanacak satış yönlü işlemlerde ise 1.2900, 1.2885 ve 1.2845 seviyelerini takip edebiliriz.

BRENT PETROL

Hafta genelinde pozitif eğilimini koruyan petrol fiyatlarında Yemen’li Husiler’in, Suudi Aramco tesislerine düzenlediği saldırı sonrasında geri çekilmeler meydana geldi. Öte yandan virüse yönelik fiyatlamalarda yine yeni haftada petrol fiyatlarını aşağıya çekti. Teknik olarak ise 59.50 direncinin kırılamaması ile birlikte geri çekilmelerin artış yaşadığını görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketler görebilmemiz için bu seviye üzerinde en az 2 günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir. Şuanda ise 56.50 desteğinin hemen üzerinde bir fiyatlama var. Bu seviyenin altına geçmesi durumunda ise 55.00 seviyelerine doğru kademeli bir geri çekilme görebiliriz.

ONS ALTIN

Coronavirüs salgınının Çin dışında diğer ülkelerde de yayılmaya başlaması sonrası borsalarda satış hareketi meydana gelirken güvenli liman ürünlerinden Ons Altın’a olan talep arttı ve fiyatlar son 7 yılın en yüksek seviyelerini gördü. Haftanın ilk gününde 1681 seviyelerini test eden Değerli Metal’de kar satışları ile birlikte bir miktar geri çekilme görmekteyiz. Ancak yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle 1650 üzerinde kaldığı sürece alış yönlü işlemler devam edebilir ve tekrardan 1681 direnci test edilebilir. Buranın geçilmesi durumunda ise 1700 noktası görülebilir. 1650’nin altında ise ilk etapta 1640 noktası oldukça kritik olacaktır. Buranın altında en az 2 günlük yapacağı kapanışlar 1600 seviyelerini tekrardan gündeme getirebilir.

S&P 500

Coronavirüs salgınının küresel tarafta yayılım göstermesi sonrası piyasalarda oluşan panik ortamı borsalarda satış hareketini beraberinde getirirken endeks tarafıda kritik olarak gördüğümüz 3300 desteğinin altına sarktı. Bu seviye altında kalıcılıklarda 3280 desteği oldukça önemli. Zira bu seviye kırılırsa kademeli bir şekilde 3215 seviyelerine doğru bir geri çekilme görebilir. 3300 üzerine çıkması durumunda ise 3330 direncini takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde yaşanacak kapanışlar tekrardan yukarı yönlü eğilimi devam ettirebilir.

DAX30

Hafta genelinde toparlanma eğiliminde olan endeks tarafında küresel tarafta artan risk unsurlarıyla beraber satış yönlü hareketlilikler hız kazandı. Haftanın ilk gününde de yine küresel risk iştahının azaldığını görmekle birlikte endeks tarafında da aşağı yönlü gapli bir açılma söz konusu olabilir. Bu kapsamda baktığımızda gün içerisinde 13350 noktasının önemli olabileceğini ve gün sonunda bu seviye üzerinde kapanış yapıp yapmayacağı yön tayini açısından oldukça kritik olacaktır.

Kaynak:Işık FX
Hibya Haber Ajansı