news-details

TÜDEF : “Asbestli Su Boruları Karın Zarı Kanseri Yapıyor “

TÜDEF : “ Ankara ve civarı ilçelerde yıllardır kullanılan asbestli su borularının acilen değiştirilmesi gerekiyor. Yalnızca Ankara’yı,  değil Sakarya’dan su alan İstanbul’u da etkileyen asbestli borular 25 milyon tüketiciyi ilgilendiriyor.”

Kısa adı TÜDEF olan, Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç,  Ankara’da 2010 yılından beri değiştirilmesi planlanan, asbestli su borularının insan ve çevre sağlığı açısından tehlike arz ettiğini belirterek şunları söyledi,

“ Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başkentimizde asbestli su borularının değiştirilmesi için yaptığı bazı girişimler belediye meclisinde ne yazık ki ertelenmiştir. Yapılan son araştırmalar asbestli su borularının asbest lifleri içerdiği ve bunun da karın zarı kanserine yol açtığını ortaya koymuştur. Asbestin solunum yolu ile alınması akciğer hastalıklarına yol açarken, içilen su ile alınmasının da kanserlere yol açtığı açıklanmıştır. Karın zarı kanserlerinin ise teşhisinin zor olduğu ve yaklaşık 6-12 ay arasında bir teşhis süresi ortalaması olduğu açıklanmıştır. Bu tür kanserlerin tedavisinin ise sıcak kemoterapi denilen (HİPEC) yöntemi ile ve küçük bir ameliyatla yapılması da tedavi sürecini zorlaştırmaktadır”

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Vekili Ergün Kılıç,  İLBANK tarafından 1975-1995 yıl­la­rı ara­sın­da yap­tı­rı­lan iç­me su­yu ve ka­na­li­zas­yon te­sis­le­rin­de as­best­li çi­men­to bo­ru kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek şöy­le de­di

“Bugün 2000’den bu ya­na as­best­li bo­ru kul­la­nıl­ma­masına rağmen halen Sağlık Bakanlığı verilerine göre, akciğer kanserine yol açan asbest içeren malzemelerin kullanıldığı su boruları 58 ildeki bin 240 köye ulaşıyor. Geçmişte bu konuda açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un  "Asbestli boru hatlarının yüzde 75'i değiştirilmiştir" sözlerinin üzerinden geçen birkaç yılın ardından halk sağlığına birçok olumsuz etkisi bulunan yüzde 25 oranındaki asbestli boruların değiştirilmediği ortaya çıkmıştır. Özellikle Ankara genelinde bulunan insan ve çevre sağlığını yakından ilgilendiren asbestli su borularının acilen değiştirilmesi için yeniden Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza başvuracağız.  Ankara Halkına Hizmet için seçilen Belediye Meclis üyeleri, hangi partiden seçilir ise seçilsinler seçildikleri andan itibaren Ankara halkının meclis üyesidir ve siyasi kavgalardan, restleşmelerden hesaplaşmalardan uzak hizmet üretmek hizmet vermekle yükümlüdürler. Bu nedenle Ankara büyük şehir belediye meclis üyelerini sağduyulu olmaya Ankara halkının sağlığı için Belediye Meclisinde bu kararın bir kez daha ertelenmemesini talep ediyor, Tüketicinin Sağlık ve Güvenliğinin Korunması Hakkının Evrensel bir tüketici hakkı olduğunu ve gereği için Ankara Büyük Şehir Meclis Üyelerini göreve davet ediyoruz.”


Hibya Haber Ajansı