news-details

Mart ayı enflasyonu beklentiler ile paralel

Mart ayında TÜFE %0,55 olan beklentiler ile paralel olarak %0,57 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ise Şubat ayındaki %12,37 seviyesinden Mart ayında %11,86’ya geriledi.

Mart ayında ÜFE ise %0,87 artış gösterirken, ÜFE’deki yıllık artış oranı Şubat ayındaki %9,26 seviyesinden %8,50’ye gerilemiş oldu.

İnfo Yatırım Enflasyon Değerlendirmesi

TÜFE tarafında, sağlık %2,78, gıda ve alkolsüz içecekler %1,95, çeşitli mal ve hizmetler %1,24 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %1,91 ile ulaştırma, %0,05 ile haberleşme oldu.

İnfo Yatırım Enflasyon Değerlendirmesi

ÜFE tarafında ise en fazla artış %7,71 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %3,39 ile ana metal gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %22,46 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %14,79 ile ham petrol ve doğalgaz, %3,74 ile de türün ürünleri sektöründe oluştu.

İnfo Yatırım Enflasyon Değerlendirmesi

Coronavirüs salgınının tüm dünyayı etkilemesi ve ülkelerdeki resesyon paniği ile birlikte piyasalardaki olumsuz seyir, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybediyor.

İnfo Yatırım Enflasyon Değerlendirmesi

Ayrıca Rusya ile Suudi Arabistan’ın petrol arzı kısıntısı konusunda anlaşamaması üzerine petrol fiyatlarında yaklaşık %30’un üzerinde düşüş meydana gelmişti ve petrol fiyatları 25 dolar seviyelerine gerilemişti.  Dün ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ve Rusya ile görüştüğünü açıklaması ve ‘’ Rusya ile Suudi Arabistan petrol üretimini 10 – 15 milyon varil kısabilirler’’ açıklamasıyla petrol fiyatı 30 dolar seviyelerine yaklaştı.

Açıklama: İnfo Yatırım Enflasyon Değerlendirmesi

Son 12 ayın en çok artış gösteren grubu olan alkollü içecek ve tütün ürünlerine(%40,19) 6 ay boyunca zam yapılmayacak olması enflasyonu baskılamaya devam edecektir.

2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyon yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklemekteyiz.

TCMB 2019 yılının son 5 toplantısında önden yüklemeli olarak faiz indirimlerinin gerçekleştirmesinin ardından bu seferde coronavirüs salgınından dolayı 19 Mart’ta yapacağı toplantıyı ‘’acil’’ kararı ile alıp 17 Mart’ta gerçekleştirdi. 17 Mart’ta 100 baz puan daha politika faizinde indirime gitmiş ve bir haftalık repo faizini %9,75’e indirdi. Politika faizi böylelikle tek hanelere gerilemiş oldu.

Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB’nin 22 Nisan’da yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi coronavirüs salgını olacaktır. Gelişmelere bağlı olarak ve piyasa beklentilerine göre faiz indirimleri konusunda adım atılacağını öngörmeye devam ediyoruz.

Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı