news-details

Fed yeniden sahnede

Son dönemdeki sert değer kayıplarının ardından Fed’in şirket tahvili alımlarına başlayacağını açıklaması risk iştahının belirgin şekilde artmasını sağlıyor. Karar sonrası ABD borsaları güçlü bir performans sergileyip günü artı bölgede tamamlarken sabah saatleri itibariyle iyimserlik Asya’da devam ediyor. Küresel görünüme paralel olarak yurtiçi piyasaların da güne iyimser bir zeminde başlamasını bekliyoruz. Günün devamında ise Fed Başkanı Powell’ın TSİ 17.00’de Senato’da yapacağı yarıyıl sunumunu takip edeceğiz.

Fed Başkanları yarıyıl sunumlarında atılan adımların genel bir değerlendirmesini yaptığı gibi özellikle soru-cevap kısmında gelecek döneme ilişkin sinyaller de verebiliyor. Geçtiğimiz haftaki toplantısında oldukça karamsar bir tablo çizen Fed’in duruşunun çok fazla değişmesini beklemek gerekir. Ancak Powell’ın özellikle soru cevap kısmında daha fazla detay verme ihtimali mevcut. Fed Başkanı yarın ise Temsilciler Meclisi’nde sunum yapacak ancak açıklamalar çok büyük ölçüde önceki sunumun tekrarı niteliğinde olacağı için kayda değer bir etki yaratmayacaktır.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul direncini koruyor. Geçtiğimiz hafta yurtdışındaki satış baskısına karşı oldukça dirençli bir görünüm sergileyerek haftayı yatay kapatmayı başaran BIST-100 endeksi bir kez daha benzer bir tablo çiziyor. Haftaya başlarken Avrupa ve ABD’deki satıcılı seyre karşın geri çekilmeleri 108 binin üzerinde karşılamaya devam eden BIST-100 endeksi 110 bin puanın da üzerini test etmeyi başardı. Borsa İstanbul’un dirençli kalması ile teknik görünümde bozulma yaşanmıyor. Fed kararının ardından küresel borsaların yönünü belirgin şekilde yukarı çevirmesiyle birlikte bugün Borsa İstanbul’un da güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. 111 bin ve 113 bin seviyeleri endeksin önündeki ilk direnç noktaları olarak öne çıkıyor.

EUR/USD yeniden 1,13’ün üzerinde. Fed kararlarının ardından risk iştahının yeniden artması ile birlikte parite bir kez daha 1,13’i aşmayı başardı.  Teknik açıdan bakıldığında yukarıda 1,1380 seviyesi ilk önemli direnç noktası olarak kalamaya devam ediyor. Öte yandan makroekonomi tarafında ise bugün ABD’de hem perakende satışlar hem de sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Her iki verinin de toparlanma sinyalleri vermesi bekleniyor. Ayın hemen başındaki ABD Mayıs ayı istihdam rakamları beklentilere kıyasla çok güçlü bir tablo ortaya koymuştu. Bu noktada diğer verilerin de benzer bir patikada hareket edip etmeyeceği önemli. İyimser veriler görmeye devam etmemiz risk iştahının güç kazanmasını sağlayabilir. Ancak bu durum Fed’in duruşunu en azından şimdilik çok fazla değiştirmeyecektir.

Daralan risk iştahı TL açısından şartları zorlaştırıyor. Korona virüs vaka sayılarının küresel ölçekte artmaya başlaması ikinci dalga endişelerini artırarak riskten kaçış eğiliminin yeniden ön plana çıkması USD/TL’nin hafta başında 6,85’in üzerine doğru tepki vermesine neden oldu. Yeni güne başlarken ise risk iştahının güçlü olmasının etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin iyimser bir performans sergilemesini bekliyoruz. Teknik açıdan bakıldığında kurda 6,80’in üzerindeki rakamların yukarı yönlü risk yarattığını düşünmeye devam ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde taban oluşması TL açısından şartları zorlaştırabilir. Dolayısıyla haftanın devamında artan risk iştahına paralel olarak kurun yeniden 6,80’in altına doğru hareket etmekte ne ölçüde başarılı olabileceğini izleyeceğiz.

Ons altın kazanımlarını ileri taşımakta zorlanıyor. Korona virüs endişelerinin devam etmesi değerli metaller açısından lehte bir zemin yaratsa da Fed’in şirket tahvili alımlarına başlaması ile birlikte risk iştahının güçlü şekilde toparlanması altının daha fazla güç kazanmasını zorlaştırıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta 1745 dolar sınırına kadar yükselen ons altının dolar endeksindeki durgunluğa karşın bu seviyenin belirgin şekilde altında seyrettiğini görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise 1720 doların üzerinde kalınmasının aşağı yönlü riskleri hafifleteceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda risk iştahının seyrine de bağlı olarak yukarı yönlü denemeler sürebilir. Yukarıda ise altının özellikle 1745 doları aşmasının daha güçlü fiyat hareketlerini tetikleyebilir.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı