news-details

Sınır kontrolleri virüsün daha da yayılmasını önleyebilecek mi?

Dış Haberler, 10 Mayıs (HİBYA) – Sınırlarda sıkı kontroller ve sınrların kapatılması corona virüsünün yayılmasını önleyebilmek için dünyada bütün ülkelerin aldığı önlemlerden ikisi oldu. Buna karşın dünyadaki hemen her ülke virüsten etkilendi.

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesi sorunun yanıtını araştırdığı haberinde daha 2007 yılında Londra'daki Imperial College'den bir araştırma grubunun Nature dergisinde yayınlanan çalışmasına gidiyor.

Grubun çalışması ise sınırlardaki kontrollerin bir salgını erteleyebileceğini ancak durduramayacağını gösteriyor.

Imperial College araştırma grubunun virüs kaynaklı enfeksiyonların sınırlar arasında nasıl yayıldığını simülasyonda gösterdikleri çalışmasında önlemlerin erken dönemde alınması gerektiğini gösteriyor. Etkili sınır kontrolü, ülkede önceden sadece birkaç vaka olması şartıyla, enfeksiyonun kişinin kendi ülkesine yayılmasını birkaç hafta geciktirebilir. Salgın başladığında ise, bu tür çabalar etkili olmaz.

Araştırmalar artık giriş kontrollerinin covid19 vakalarında etkili olmadığı, yüzde 20 oranında bir vakanın asemptomatik olduğu, tipik olarak enfeksiyon ve ilk semptomların ortaya çıkması arasında 5 ile 6 gün bulunduğunu gösteriyor.

Billy Quilty liderliğindeki İngiliz araştırmacılar, havaalanlarında corona virüsüyle enfekte olan yolcuların, vücut ısısı kontrollerinin ne kadar etkili bulunabileceğini araştırmışlardı. Araştırmacıların modellerine göre, enfekte yolcuların neredeyse yarısı, tam olarak yüzde 46'sı , bu tür kontrollerde ateş belirtisi göstermediklerinden tanımlanamayacaklardı.

Bilimsel çalışmalar, doğru önlemlerle, enfeksiyonun yayılmasının en fazla yaklaşık iki ay ertelenebileceğini gösteriyor.

Matteo Chinazzi liderliğindeki bir başka araştırma grubunun çalışması ise, Çin'in Wuhan bölgesinin karantinaya alınmasının, enfeksiyonun dünyanın geri kalanına yayılmasını yüzde 77 oranında azalttığını ancak durduramadığını gösteriyor. Zaten Çin içinde yayılmaya başlayan virüs Çin sınırlarını kapatmadan önce dış dünyaya yayılmaya başlamıştı.

Giderek daha fazla bilgi, enfeksiyonun Avrupa'ya Ocak ayından önce ulaştığını, ancak dikkate alınmayan izole vakalar şeklinde olduğunu gösteriyor.


Hibya Haber Ajansı