news-details

Çin borsalarında güçlü yükseliş


Dış Haberler, 31 Mart (HİBYA) – Çin borsaları beklenmedik güçlü makro rakamlardan sonra yükseliyor.

Çin borsası, Mart ayı için Satınalma Yönetici Endeksinin beklenmedik bir şekilde 50'nin üzerine çıkması ve büyümeye işaret etmesi üzerine Salı sabahı yükseliyor.

Çin'de imalat sanayii için satınalma yönetivi endeksi Mart ayı için beklenmedik derecede yüksek çıkarak, 52 seviyesinde geldi. CNBC, 50'nin üzerindeki bir rakamın büyümeyi işaret ettiğini belirtiyor. Buna karşılık, PMI rakamı, virüs salgınının ülkenin büyük bölümlerini feiç ettiği Şubat ayında rekor düzeyde düşük çıkarak 36'da olmuştu.

Capital Economics değerlendirmesinde “Bu, ekonomik aktivitenin Şubat ayında olumsuz sonuçlara kıyasla ılımlı bir şekilde iyileştiği anlamına geliyor. Ancak yine de virüs öncesi seviyelerin açıkça altında. Dış talebe artan talep ve azalan işgücü piyasası göz önüne alındığında tam bir iyileşme çok daha uzun sürecektir. PMI'nın istihdam bileşeni geçen ay yükseldi, ancak yine de istihdamda düşüşün sürdüğüne işaret ediyor. ” denildi.

Çin borsaları güçlü makro rakamını takiben dünkü kapanış seviyelerinin biraz üzerinde işlem gördü. TSİ 07.20'de Şanghay Menkul Kıymetler Borsası yüzde 0.4 artarken, Shenzhens bileşen endeksi yüzde 0.8 yükseldi.


Hong Kong'da, Hang Seng endeksi yüzde 1,1 arttı. Hong Kong'da gaz ve petrol şirketleri güçleniyor, CNOOC yüzde 4,9 arttı, Petro Çin yüzde 4,6 arttı ve HK & China Gas yüzde 3,0 arttı. Ancak dünden beri petrolün spot fiyatı bir miktar toparlandı. Brent petrol fiyatları varil başına % 2 artışla 23,20 dolara, WTI petrol varil başına % 5 artışla 21.30 dolara yükseldi.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Salı günü % 0.4, Seul Borsası % 1.6 yükseldi. Avustralya'da, Sydney Menkul Kıymetler Borsası Pazartesi günü yüzde 7'lik yükselişten sonra bu sabah yüzde 0,7 oranında düştü.


Hibya Haber Ajansı