news-details

Günlük bülten

BIST100… Endeks Çarşamba günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tatili öncesinde haftalık kayıplarını telafi etme çabası içerisindeydi. Sanayi ve bankacılık endeksindeki sınırlı yükselişten destek sağladı. Haftanın son işlem gününde Asya piyasaları koronavirüsün toplum üzerindeki etkileri azalmaya başlasa da reel ekonomi üzerinde yarattığı tahribatın değerlendirilmesiyle birlikte geriledi. ABD ve Almanya vadelileri ise haftanın son işlem gününde eksi bölgede bulunuyor. Global hisse senedi piyasalarında risk iştahının zayıf seyrettiğini söylemek mümkün. Dün Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde yapılandırma programı konusunda ilerleme kaydedilemedi. BIST100 endeksinin global piyasalara eşlik ederek güne ekside başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Merkez Bankası Çarşamba günkü Para Politikası Kurulu toplantısında 1 hafta vadeli repo faiz oranını %9.75 seviyesinden %8.75 seviyesine düşürdü. Dolar TL kuru karara ilk tepki olarak sınırlı bir şekilde yükseldikten sonra dün 6.95 seviyelerine kadar geriledi. Haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde ise sınırlı bir yükseliş var. CDS 635 puan seviyelerinde kalmaya devam ediyor. Kur ise 6.98 seviyelerinde. Merkez Bankası’nın swap anlaşması görüşmelerine ilişkin gelişmeler piyasalar tarafından takip ediliyor.

 

 

EURTRY… Merkez Bankası’nın politika faiz oranında 100 baz puan daha indirime gitmesi sonrasında TL varlıklar karışık bir görünüm sergiliyor. Euro TL kuru dün bir miktar geriledikten sonra bugün yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.51 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Dün Avrupa Birliği Liderler Zirvesi gerçekleştirildi. AB liderleri uzun vadeli bir yapılandırma programı üzerinde pek bir ilerleme kaydedemedi. Euro Dolar paritesi 1.0750 seviyelerine kadar geriledi. Dolar risk iştahındaki düşüşten kendine destek sağlayarak majör para birimleri karşısında yükseldi. Piyasalardaki risk iştahını düşüren bir diğer önemli gelişme ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvurularının bu hafta 4 milyon olarak gerçekleşmesiydi. Yatırımcılar koronavirüs pandemisinin reel ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendiriyorlar.

 

 

XAUUSD… Altının ons fiyatı Çarşamba günü 1700 $ seviyesini yukarı yönlü kırdıktan sonra 1730 $ seviyelerini test etti. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde sınırlı bir gerileme söz konusu. 1724 $ seviyelerinde işlem görüyor. Koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler ve Merkez Bankalarının parasal genişleme yönünde attığı adımlar altın piyasası yatırımcılarının takibinde kalmaya devam ediyor.

 

 

GLDGR… Altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişten destek bulan gram altın, haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 387 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump’ın İran konusunda yaptığı açıklamalar jeopolitik riskleri yeniden gündeme getirdi. Brent petrol vadeli piyasalarda 17 $ seviyelerine kadar geriledikten sonra yeni işlem gününün ilk saatlerinde 21 $ seviyelerine kadar yükseldi. Petrol fiyatlarında arz ve talep yönlü gelişmeler takip ediliyor.

 

 

S&P500… ABD hisse senedi vadelileri risk iştahındaki düşüşle birlikte geriledi. Geçtiğimiz hafta piyasaları ümitlendiren gelişmelerden biri olan Gilead’ın remdesivirin ilacının Çin testlerinde başarısız olması sonrasında ABD hisse senedi vadelileri eksiye döndü.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı