news-details

Haftanın son işlem gününde piyasalarda risk iştahı zayıf seyrediyor

Yurtdışı piyasalar dün günü hafif satışla tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında satışlar kendini göstermekte ve vadeliler kanadında da benzer şekilde negatif bir tablo izleniyor. Dün Dünya Sağlık Örgütü tarafından ABD’li bir şirketin aşı denemesinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurması sonrasında global piyasalardaki risk iştahının dağıldığı görüldü. Piyasaların, kurumların negatif ekonomik tahminlerinin ya da gelen negatif verilere karşın tedavi ya da aşı sürecine dair gelişmeleri daha iyi fiyatladığı görülüyor. Bu nedenle haber başlıklarında bu gibi gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Petrol fiyatlarında ise pozitif bir hava var. Mayıs ayında başlaması beklenen kesinti öncesinde Kuveyt’in üretimi kestiğine yönelik haber akışları petrol fiyatlarını destekledi. Petrol piyasasında düşen fiyatlara karşı yeni bir aksiyon alınmış değil bu nedenle sürpriz gelişmelere karşı temkinli olmak gerekebilir. Ons altın ise özellikle ABD kanadından kötü gelen PMI verileri sonrasında seyrini 1745$ seviyesine taşıdı. Nisan ayını yansıtan verilerde özellikle hizmetler sektörü PMI verinin 27 düzeyinde gelerek tarihin en dip noktasını görmesi kıymetli metalin pozitif hareketini destekledi. Diğer yandan son 3 haftadır yüksek başvuruların görüldüğü haftalık ilk işsizlik başvuruları dün 4,4 milyon olarak açıklandı. Geçtiğimiz haftaların altında kalan bu veri hala yüksek seyrini korumayı sürdürüyor. Bugün ise ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi piyasaların takibinde olacak.

Yurtiçi piyasalarda ise BIST100 endeksi Çarşamba gününü 98.171 puanla %0,57 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise 11,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Çarşamba günü TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından endekse realizasyonların geldiği gözlendi. Bir günlük tatilin ardından bugün açılacak olan piyasalarda seans başında kapasite kullanım oranı gibi ikincil düzey  önemdeki veriler takip edilecek. Diğer yandan dün yurtiçi piyasalar kapalı olmasına karşın, Fitch’in Türkiye değerlendirmesi izlendi. Fitch, Türkiye’nin salgına karşı verilen yanıtın diğer ülkelere kıyasla ılımlı olduğunu değerlendirdi. Gelen açıklamaların kur cephesinde önemli bir etkisi izlenmedi. Bunun yanı sıra dün AB zirvesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik açıklamaları takip edildi. Gelecek günlerde bu yöndeki gelişmelerin yakından izlenmesinde fayda olacaktır. Kur Çarşamba günü akşamında 7 TL üzerine çıkarken,  bu sabah 7 TL altında 6,97 seviyesinden şekillendiği görülüyor. Ayrıca Borsa İstanbul kanadında bilanço dönemi başladı. Bu nedenle artık hisse bazlı fiyatlamalar görülebilir. Diğer yandan bu bilançoların salgının şirketler üzerindeki etkilerini görebilmek adına önemle değerlendirileceğini de belirtmekte fayda var.

Haftanın son işlem gününde piyasalarda risk iştahı zayıf seyrediyor…
Manşette Öne Çıkanlar

·         Kuveyt devlet haber ajansı KUNA, Kuveyt'in 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan OPEC+ anlaşmasını beklemeden petrol üretimini kısmaya başladığını duyurdu.

·         G20 dönem başkanı olan Suudi Arabistan, üye ülkelere koronavirüs  salgınına yanıt ve aşı geliştirilmesi ihtiyacının karşılanması için  hemen ek bağışlarda bulunmaları çağrısı yaptı.

·         ABD Başkanı Trump, sosyal mesafe kurallarıyla ilgili tavsiye kararlarını yaz başına kadar uzatabileceğini açıkladı.

·         ABD Temsilciler Meclisi, küçük işletmelere ve hastanelere destek amacıyla hazırlanan 484 milyar dolarlık yardım paketini kabul etti. Trump’ın  tasarıyı bu gece imzalaması bekleniyor.

·         Almanya’da hizmetler PMI nisan ayında 15,9, Euro bölgesinde 11,7 ve İngiltere’de ise 12,3 düzeyinde gerçekleşti.

·         ABD’de hizmetler PMI verisi nisan ayında 27 seviyesinde gelerek tüm zamanların en düşük seviyesinde gerçekleşti.

·         Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’leri 8 - 15 Mayıs arasında kontrollü olarak açmaya hazırlandıklarını açıkladı.

·         Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu sigorta şirketlerinin  birleştirilmesi projesinde hisselerin satın alınmasını tamamladı.

·         Fitch, Türkiye'nin koronovirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı verdiği mali yanıtın, salgının benzer etkileri ile karşı karşıya olan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında "oldukça ılımlı" kaldığını  bildirdi.

·         Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetler Güney Kıbrıs ve Yunanistan tarafından dün yapılan AB  liderler zirvesi gündemine taşındı. Yunanistan Başbakanı Mistotakis, zirvede yaptığı konuşmada AB'nin Ankara'ya net bir mesaj vermesi gerektiğini savundu.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı