news-details

CHP'li Öztrak: “Türkiye’yi ilk 20 ekonomiden düşme sınırına getirdiler”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin 1980’de küresel gelirin binde 9’una sahip olduğunu belirten Öztrak, “1980’den 2022’ye acıklı bir “Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik, bir arpa boyu yol gidemedik” hikayesi. 20 yıllık AK Parti hükümetlerinden sonra binde 8’ine düştü. Çok büyük kaynaklar kullanıp, çok büyük fırsatları heba ettiler.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ilk 20’den düşme sınırında”

Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında yaptığı “Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacağım” açıklamasını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“2 trilyon dolarlık milli gelir, 25 bin dolarlık kişi başına gelir taahhüt etti. Bunları da 2023 hedefleri diyerek devletin kalkınma planlarına yazdırdı. Ama sözünü yine tutmadı. Türkiye 1990’da 19. sıradan dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girmiş, 1999’da da G-20 ligine davet edilmişti. Erdoğan artık giderken ekonomiyi 1990’ın bile gerisine götürdü. IMF’nin Ekim 2022 tahminlerine göre, Türkiye ilk 20’den düşme sınırına geldi.”

“Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder”

Açıklamasında atasözüne de yer veren Öztrak,  “Atalarımız ne güzel demiş: ‘Yarım doktor candan eder, Yarım hoca dinden eder.’ Erdoğan'da tüm ülkeye şunu gösterdi ki, kibre düşmüş ‘Yarım ekonomist’ de ülkeyi berbat eder.” dedi.

“Ülkemizi hibrit demokrasi, vasat teknoloji, vasat gelir tuzağından biz çıkaracağız”

Öztrak, CHP’nin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini” ve “Yeşil dönüşümü” referans alan dört ayaklı stratejisine dikkati çekerek, “Türkiye’yi içine düşürüldüğü hibrit demokrasi, vasat teknoloji ve vasat gelir tuzaklarından biz çekip çıkaracağız. Türkiye yeniden yapılanan arz zincirlerini, küresel ekonomideki yeni fırsatları en iyi şekilde kullanarak, hak ettiği sıçramayı yapacak. Biz kazanacağız, Türkiye kazanacak. Biz kazanacağız, 85 milyon kazanacak.” değerlendirmesini yaptı.

Hibya Haber Ajansı