news-details

Sanat eğitiminde iş birliği

Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi arasındaki sanat eğitimi alanındaki iş birliği protokolünün tanıtım toplantısı 10 Temmuz 2020 Cuma günü saat 10.00’da Cağaloğlu Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılacak.

Millî Eğitim Bakanlığı, ihtiyaçlar doğrultusunda öğretim programlarının yeniden düzenlenmesi başta olmak üzere güzel sanatlar alanını yeniden düzenleyerek sanat eğitimi alanının kalitesinin artmasını hedefliyor.

Bu bağlamda güzel sanatlar alanının ihtiyaç duyduğu sanatsal ve estetik değerlerle şekillenen sanatta farklı disiplinleri bir arada kullanma imkânı getiren, teori ile pratiği altyapıya uygun şekilde geliştirme fırsatı veren bir dizi çalışma yürütüyor. Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sanat eğitimi alanında ülkemizin önemli kurumlarından olan İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü bunun bir göstergesi.

Güzel Sanatlar Eğitiminde Yeni Okullar

Protokol öğretmekten üretmeye, çok yönlü, donanımlı, teoriğe ve pratiğe hâkim bireyleri, eğitimde ve uygulamada güzel sanatlara kazandırmayı amaçlıyor. Bunun için Başakşehir İstanbul Teknik Üniversitesi İsmail Dede Efendi Güzel Sanatlar Lisesi, Beşiktaş İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi, Pendik Marmara Üniversitesi Abdülkadir Meragi Güzel Sanatlar Lisesi kuruldu.Bilindiği gibi İsmail Dede Efendi, bestekârlığının yanı sıra neyzenliği ve hanendeliği ile Itri ise 17. Yüzyılın çığır açan önemli bir ismi, Abdülkadir Meragi ise kültür alanına ciddi katkısı olan ve kültür tarihinde kalıcı izler bırakan bir isim.

Güzel Sanatlar Liseleri odaklı protokol için 10 Temmuz 2020 Cuma günü saat 10.00’da Cağaloğlu Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir tanıtım toplantısı düzenlenecek. Toplantıya İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu,Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, Millî Eğitim Bakan Danışmanı Aylin Şengün Taşçı, İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür ve basın mensupları katılacak.

Kapsamlı İş Birliği

Güzel sanatların, algıyı ne kadar değiştirebileceğini kavramanın çok önemli olduğunu yeniden hatırlatan protokol kapsamındaki okullarda öğretim programları güzel sanatlar alanının ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlenecek. Bu sayede güzel sanatlar eğitimi alanının kalitesi daha da artırılacak. Öğretmenlerin yüz yüze ve uzaktan hizmet içi eğitimlerle mesleki gelişimleri sürekli kılınacak. Müzik alan öğretmenlerine yüz yüze ve uzaktan hizmet içi eğitimler planlanacak ve bu doğrultuda öğretmen eğitimi konusunda birtakım çalışmalar yapılacak. Ayrıca öğrenci ve öğretmenlerinin üniversitedeki ilgili bölüm ve fiziki mekânlardan faydalanması da alınan eğitimin kalitesini artırmak için önemli büyük fırsat. Üniversiteler akademik personelini protokol kapsamına alınan okullarda alan derslerinde görevlendirecek. Bu sayede öğrencilerin usta ellerde yetişmesi için imkân sağlanacak.

Devlet sanatçıları, kariyer günleri ve mesleki rehberlik çalışmalarında seminer, konferans, yarışma ve benzeri farkındalık faaliyetlerinde yer alacaklar. Alanlarında tecrübe ve başarı sahibi müstesna isimlerin paylaşımları,öğrenciler için hem yol gösterici hem şevk verici olacak. Bu okullarda, müzik aletleri yapımı ve müzik eğitim sınıfı kurulmasına destek verilmesi için de çalışmalar yürütülecek. Üniversitelerin son sınıfında okuyan öğrencilerin, öğretmenlik uygulaması dersini protokol kapsamındaki okullarda yapması suretiyle öğretmen adayı olan öğrencilerin de sanat eğitimi alanına yakınlaştırılması hedeflenmekte.

Kapsamlı iş birliği ile genç yetenekler keşfedilerek uluslararası sanat sahnesinde söz sahibi olacak kuşaklar yetiştirilecek. Öğretmen ve öğrenciler Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarıyla buluşturulacak. Eğitim süreçlerinde üstün başarı gösteren öğrencilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde sanatçı olmalarına yönelik çalışmalar yürütülerek öğrenciler tüm imkânlarla desteklenecek.

Hem Müzik Hem Resim

Güzel sanatlar alanında eğitimden uygulamaya öğrencilerin yetkin, özgün ve başarılı bireyler olmasını hedefleyen protokol kapsamına alınan okullarda görevlendirilecek öğretmenler de titizlikle seçilecek.Okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmen ve diğer personelin atama ve görevlendirmeleri okullarda oluşturulan Protokol Yürütme Kurulunun teklifi ile Protokol Danışma Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda gerçekleştirilecek olup, kurulan okulların müdürleri iş birliği yapılan üniversitelerin ilgili akademisyenleri arasından atanacak.

İlgili üç okul proje okulu niteliğinde, eğitim süresi hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl olacak. Okullarda Geleneksel Türk Müziği, (Sanat Müziği ve Halk Müziği) ve resim alanlarında faaliyetler yürütülecektir. Okullara %30 LGS puanı ve %70 yetenek sınavı puanına göre öğrenci kabulü yapılacak olup, okullar önümüzdeki tercih döneminde ilan edilecek.

Hibya Haber Ajansı