news-details

Çin: "Rusya-Ukrayna diyaloğu için uygun koşullar yaratılmalı"

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi ZhangJun, BM Güvenlik Konseyi’nin dün düzenlenen Ukrayna konulu toplantısında, uluslararası topluma Rusya-Ukrayna diyaloğu için uygun koşulların yaratılarak, yeni yılda barışın sağlanması için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna’daki mevcut durumun, Avrupa’daki kökleşmiş güvenlik dengesizliğinin uzun süredir birikmesinin ve sürekli evrilmesinin neticesi olduğuna işaret eden Zhang, yalnızca ilgili tarafların, fikir ayrılıklarının üstesinden gelip müzakere masasına oturmaları halinde savaşı durduracak ve Avrupa güvenlik mimarisini yeniden inşa edecek bir çözüm bulunabileceğini söyledi.

ZhangJun, konuşmasında, başta mevcut durum üzerinde büyük etkiye sahip ülkeler olmak üzere, uluslararası toplumun Rusya-Ukrayna diyaloğunu teşvik ederek, krizin siyasi yollardan çözülmesi için kapı açılmasına yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Zhang, insani krizin hafifletilmesi, nükleer güvenlik risklerinin ortadan kaldırılması ve krizin etkilerinin yayılmasının önlenmesi gerekliliğinin de altını çizdi.

Çinli temsilci, tek taraflı yaptırımların küresel sanayi ve tedarik zincirlerine yönelik müdahalesinin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Zhang, “Yaptırımları artırmak veya silahlar sağlamak sadece durumu tersine döndürmeyi daha da zorlaştırmaya, ihtilafı daha da kızıştırmaya ve uzatmaya yol açar. Ne pahasına olursa olsun, bundan kaçınılmalı." dedi.

Yeni yılda tüm tarafların barışın yeniden tesisi için çaba harcaması gerektiğine dikkat çeken Zhang Jun, Çin’in nesnel ve adil bir tutum izlemeye devam ederek, kendi yöntemleriyle yapıcı çabalar ortaya koyacağını kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı