news-details

‘Böbrek Sağlığı Günleri’nde kedilerde kronik böbrek hastalığı konuşuldu

  • 360 Derece Pet Mutluluğu kapsamında Boehringer Ingelheim Hayvan Sağlığı ve Nestlé Purina PetCare iş birlikteliği ile sektörde ilk kez bilimsel içeriği yüksek ‘Böbrek Sağlığı Günleri’ organizasyonu düzenlendi.
  • 280’in üzerinde veteriner hekimin katıldığı ve kedilerde böbrek sağlığıyla ilgili bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı bilimsel organizasyon olan etkinlikte, konuşmacılar Doç. Dr. Banu Dokuzeylül, Dr. Rebecca Geddes, Dr. Philip Watson ve Galena Quist kedilerde görülen böbrek hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Ingelheim, Türkiye, 6 Mayıs 2020 – Dünyanın yenilikçi hayvan sağlığışirketlerinden olan Boehringer Ingelheim ve Nestlé’nin evcil hayvan ürünleri markası Nestlé Purina PetCare, “360 Derece Pet Mutluluğu” projesi kapsamında sektörde ilk kez bir iş birlikteliği ile gerçekleştirilen bilimsel içerikli “Böbrek Sağlığı Günleri” organizasyonunu düzenledi. İstanbul’da 280’in üzerinde veteriner hekimin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, kedilerde kronik böbrek hastalığı ve tedavi yöntemleri masaya yatırıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Boehringer Ingelheim Pet İş Birimi Müdürü Orkun Bürün ve Nestlé Purina Veteriner İlişkileri Müdürü Arda Doğan yaptı. Açılış konuşmasında, 360 Derece Pet Mutluluğu projesinin süreklilik prensibi ile sektörde yarattığı farklılıktan söz edildi. Bürün, “Projemiz kapsamında evcil hayvanların yaşamlarının ilk dönemlerinden itibaren ihtiyaç duydukları özel koruma ve tedavi uygulamalarını ve beslenme programlarını tek çatı altında toplayarak veteriner hekimlerin hizmetine sunuyoruz. Önceliğimiz veteriner hekimlerin ihtiyaçları doğrultusunda bilgi paylaşımına odaklanmak. Bu kapsamda kongre ve bilimsel seminerlerde aktif olarak yer alarak uzmanlığımızı daha çok kişiye ulaştırıyoruz” dedi.

Toplantıda Doç. Dr. Banu Dokuzeylül, Dr. Rebecca Geddes, Dr. Philip Watson ve Galena Quist konuşmacı olarak yer aldı.

Her 3 kediden birinde kronik böbrek hastalığı (KBH) teşhis ediliyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalıöğretim üyesi Doç. Dr. Banu Dokuzeylül, böbrek fizyolojisi, mikroalbuminüri ve proteinüri içerikli sunumunda kedilerde KBH’nin öneminden bahsederek, kedi ve köpeklerin hayatını tehdit edici, tedavi sürecinin en kısa sürede başlatılması gereken bir hastalık olduğunu dile getirdi. Dokuzeylül, “Hastalık şekillenmesini beklemeden yatkınlık gösteren ırkların, geriatrik hastaların düzenli kan ve idrar analizleri yapılması hayati önem taşır. Kronik böbrek hastalığı progresyonu sonucunda kronik böbrek yetmezliği şekillenir ve böbrekte irreverzibl değişimler meydana gelir ve bu aşamadan sonra yapılabilecekler sınırlıdır. Dünyada ve de ülkemizde kronik böbrek hastalığına kedilerde köpeklerden daha fazla rastlıyoruz. İstatistiksel verilere göre her 3 kediden birinde böbrek hastalığı şekillenmektedir. Bu hastalık, geriatrik kedilerin yaklaşık %35’ini, toplam kedi popülasyonunun ise yaklaşık %10’unu etkilemektedir” dedi. Kronik böbrek hastalığında klinik belirtiler ilerlemeden önce tespit edilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Dokuzeylül, “Böbrek hastalıklarının erken teşhisi, altta yatan nedenlerin sıralanması ve hastaya yönelik uygun tedavi protokolünün bir an önce başlatılması, hayatta kalma süresi açısından için çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

Böbrek hastalıklarında erken teşhis hayati önem taşıyor

Toplantının ikinci konuşmacısı İngiltere Royal Veterinary College Küçük Hayvan İç Hastalıkları Kliniği’nden çalışan Dr. Rebecca Geddes oldu. Kedilerde böbrek hastalıklarının teşhis süreciyle ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Dr. Rebecca Geddes, “Böbrek hastalıklarının erken teşhisi kedilerin yaşam kalitesini artırmak için son derece önemlidir. Böbrek hastalıkları her zaman ilk evrede belirti vermeyebilir. Birçok kedi klinik belirti göstermeyecektir. Bu nedenle teşhis için kronik bir değişikliği teyit etmek son derece önemlidir. Tanı mümkün olduğunca erken konulmalıdır” dedi. KBH tanısı konmuş hastaların hangi aşamada olduğunun anlaşılmasının da önemine dikkat çeken Dr. Geddes, “Uluslararası kullanılan evreleme sistemleri ile kedilerin hastalıklarının hangi aşamada olduğu sürekli gözlemlenebilir, prognoz ve tedavi buna göre belirlenebilir” dedi.

KHB sürecinde düşük fosfor diyeti ömrü uzatıyor

KBH teşhisi konmuş kedilerde beslenmenin öneminden söz eden Galena Quist, “KBH sürecinde doğru beslenme hayati önem taşımaktadır. Düşük fosforlu diyetler bu süreçte hayvanların ömrünü uzatmaktadır. Fosfor proteinden gelse de öğünde kas kaybı olmaması için yüksek kaliteli protein ancak az fosforlu olmalıdır. Bu nedenle besin değerleri KBH’li hayvanlar için özel olarak hazırlanmış mamaları tercih etmek, yaşam kalitesini artırmak için çok önemlidir” dedi.
Doğru ilaç tedavisi hedefe yönelik tedavi sunuyor

Günün son oturumunu gerçekleştiren Dr. Philip Watson ise KBH teşhisi konmuş kedilerde ilaç tedavisi üzerinde durarak, “Telmisartan etken maddesi kedilerde KBH ile ilişkilendirilen proteinürinin düşürülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. ‘Anjiyotensin Reseptör Blokeri’ olarak sınıflandırılan Telmisartan, hayvan sağlığına özgü sınıfın tek üyesidir. Anjiyotensin 2’nin zararlı etkilerine sebep olan AT1 reseptörünü bloke ederek hedefe yönelik bir etki sağlar” dedi. Dr. Watson sunumunun devamında, yapılan araştırmaların KBH hastası kedilerde görülen proteinürinin hayatta kalım süresini negatif yönde etkilediğini, dolayısıyla bu kedilerin proteinüriyi etkin ve tutarlı bir şekilde azaltan bir ilaçla tedavi edilmesinin kritik önem taşıdığını söyledi. Dr. Watson, ACE inhibitörlerinin KBH hastası kedilerde sıkça kullanılmasına rağmen son araştırmalara göre bazı türlerde ‘ACE kaçış olgusunun’ görüldüğünü ve ACE inhibitörlerinin etkinliğinin de sorgulandığını belirtti.

Son olarak Dr. Watson, Telmisartan etken maddesinin proteinüriyi 7 gün içinde azaltmanın yanı sıra yüksek tansiyonu da düşürmede etkili olduğunu ifade ederken, KBH hastası kedilerin büyük çoğunluğunda hipertansiyon da görülmesi nedeniyle bu etkinin önemini vurguladı.

Boehringer Ingelheim Türkiye ve Nestlé Purina iş birliğiyle 360 Derece Pet Mutluluğu kapsamında düzenlenen Böbrek Sağlığı Günleri, soru-cevap bölümü ile sona erdi. Veteriner hekimlerin yoğun ilgi gösterdiği ve tüm konuşmacıların katıldığı soru-cevap bölümünde KBH tedavisindeki bilimsel gelişmeler detaylarıyla masaya yatırıldı.

Etkinliğin kapanış konuşmasını Boehringer Ingelheim Türkiye Pet İş Birimi Pet İş Birimi Ürün Müdürü Merve Oyan ve Nestlé Purina Veteriner İlişkileri Müdürü Arda Doğan yaptı. Oyan, “Boehringer Ingelheim Türkiye Pet İş Birimi olarak veteriner hekimlere en doğru bilgiyi ulaştırma hedefiyle çalışıyoruz. Bu kapsamda hekimlerimizle bir araya geldiğimiz bu toplantıları sürdürecek ve sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.


Hibya Haber Ajansı