news-details

TEAM1 Diyabet Koşu Takımı, ikinci yılını daha da güçlenerek tamamladı

 TEAM1 ekibi, ikinci yıl kutlaması doğrultusunda Eğitim Kampı’na girerek, Türk Diyabet Cemiyeti uzmanlarından diyabet ve diyabetle yaşamanın yanı sıra spor diyabet ilişkisi, sporcu beslenmesi gibi konularda da sporcu eğitimi aldı

 

Türk Diyabet Cemiyeti (TDC) tarafından Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen ve Tip1 diyabetlilerden oluşan Diyabet Koşu Takımı TEAM1, kuruluşunun ikinci yılını kutladı. Kurulduğu ilk günden itibaren giderek büyüyen TEAM1, Eğitim Kampı’na girerek, diyabet ve diyabetle yaşamanın yanı sıra spor diyabet ilişkisi, sporcu beslenmesi gibi sporcu konularda eğitim aldı.

TEAM1 ekibine Eğitim Kampı süresince, “Tip 1 Diyabet, insülin uygulama teknikleri, diyabet teknolojileri, beslenme ve karbonhidrat sayımı, koşu sırasında metabolizma, şeker ölçüm teknikleri, spor ve beslenme, insülin ve glukagon, glukagon uygulamaları, egzersiz tipleri ve beslenme yöntemleri, hipoglisemi ve beslenme, sportif gelişim ve antrenman teknikleri” başlıkları altında detaylı bilgiler aktarıldı. Zaman zaman uygulamalı eğitimler de verildi.

Kampta TEAM1 ile bir araya gelen Türk Diyabet Cemiyeti (TDC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, TEAM1’in kuruluşundan itibaren tüm diyabetlilere örnek olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

60 yıla yaklaşan bir süredir diyabet hastalığı, korunma yolları ve tedavisi hakkında halkın bilinçlenmesini sağlayan, eğitimler düzenleyen, bilimsel araştırmaların yapılması ve politikaların oluşturulmasına destek veren, Türkiye’nin önde gelen kurumlarından biriyiz. Türk Diyabet Cemiyeti olarak diyabeti önlemek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak için birçok faaliyet yürütüyoruz. TEAM1’i iki yıl önce Novo Nordisk’in koşulsuz desteğiyle geçirdik. Kendilerine verdiği destek için teşekkür ederim. Takım kısa sürede diyabetle mücadeleye dikkat çekmek konusunda önemli başarılara imza atarak hepimizi gururlandırdı. Önümüzdeki yıllarda da bu başarılarının artacağına ve takımın giderek daha da büyüyeceğine ve güçleneceğine inanıyorum.”

Tip1 diyabetlilerin hareket etmesi, yaşam kalitesini artırıyor

TEAM1 Koşu Takımı’nın danışmanlığını üstlenen Türk Diyabet Cemiyeti üyesi ve proje koordinatörü Prof. Dr. Taner Damcı, takımın ikinci yılına ilişkin şunları söyledi:

“Diyabet aslında doğru tedavi ve aktif bir hayat ile düzgün yönetilmesi mümkün bir durum. Yaşam tarzı değişikliği diyabette hem yaşam süresi hem yaşam kalitesi hem de hastalık kontrolü bakımından çok önemlidir. Diyabetliler modern insülin tedavisi sayesinde hiçbir aktiviteden uzak kalmadan hayatını sürdürebilir. Tip1 diyabetlilerin hareket etmesi, yaşam kalitesinin artırılmasına önemli katkı sağlıyor. TEAM1 Koşu Takımı’nın yarattığı farkındalık sayesinde diyabetlilerin de herkes gibi spor yapabileceklerini, diyabet ve spor arasındaki olumlu ilişkiyi göstermeyi başardığımıza inanıyorum. TEAM1 kurulduğu ilk günden itibaren kendini geliştirdi. Takım üyelerinin her biri sadece kendi diyabetlerini yönetmekle kalmadı, başta yakın çevreleri olmak üzere ulaşabildikleri tüm diyabetlilere örnek oluşturdu. Projenin ikinci yılını başarıyla ve büyüyerek tamamlaması hepimizi mutlu etti. Bu başarıların önümüzdeki yıllarda devam edeceğine inancımız tam.”

Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise şu görüşleri paylaştı:

“Novo Nordisk’in en büyük hissedarı olan Novo Nordisk Vakfı dünyanın en büyük ikinci vakfı. Bir vakıf şirketi olmak firmanın faaliyetlerine istikrarlı bir zemin oluşturmakla beraber, insani ve bilimsel amaçlı çalışmaların da çok önemli bir noktada konumlanmasına olanak veriyor. Novo Nordisk Türkiye olarak da faaliyet alanlarımızda sosyal sorumluluk kapsamında birden fazla projeyi hayata geçirdik. Diyabet tedavisi alanında 96 yıllık yenilikçi bir geçmişe ve liderliğe sahip global bir sağlık şirketiyiz. Tip1 diyabetlilerden oluşan Diyabet Koşu Takımı TEAM1’i de bu konuda farkındalık yaratacağına inandığımız için kuruluşundan itibaren destekledik. TEAM1, diyabetlilerin de spor yapabileceğini ve diyabetini kontrol ederek normal hayatını sürdürebileceğini herkese ispatladı. İkinci yılını birbirinden başarılı maraton ve etkinliklere imza atarak tamamlaması ise projenin sürdürülebilirliğini hepimize gösterdi. Takımın en yeni üyesinden en eskisine kadar herkesin Tip1 diyabetlilere rol model olması ve farkındalığa olan katkısı, bu projenin ne kadar doğru ve yerinde olduğunun en güzel göstergesi.”

TEAM1: Başlangıçtakinden çok daha güçlüyüz

Kampta güne birlikte egzersiz yaparak başlayan TEAM1 ekibi, şu görüşleri dile getirdiler:

“Tip1 diyabetlilerin de spor yapabileceğinin ve diyabetini kontrol ederek normal hayatını sürdürebileceğinin en güzel örneğini bizler veriyoruz. Bu nedenle aldığımız eğitimlerde Tip1 diyabet kontrol etmenin yan ısıra spor ve diyabet ilişkisini de içeren sporcu eğitimleri de çok faydalı oluyor. Örnek oluyorsak bu işin doğrusunu da öğrenmeliyiz. İki yıldır birlikte yol aldığımız takımımız sayesinde diyabetle mücadelede yalnız olmadığımızı biliyoruz ve artık daha güçlüyüz. Diyabet konusunda kendi çevremizde ve kamuoyunda farkındalık yaratabildiğimize inanıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız gibi, bundan sonra da katılabildiğimiz tüm maratonlara ve diyabetle mücadele etkinliklerine katılıp diyabete dikkat çekmeye devam edeceğiz.”

TEAM1 Kurulduğu Ocak 2018’den bugüne, Runatolia, Tuz Gölü, Likya, İstanbul maratonları, İzmir Wings for Life, Ultimate Cunda yarışı, Ultimate Büyükada ve IDA Ultra yarışlarında koşarken, Takım Kaptanı Gürkan Açıkgöz “5 Kıtada 5 Ultra Maraton”da kazandığı birincilikle diyabete dikkat çekmeyi başardı.

 

 

TEAM1 Hakkında:

Tip1 diyabetlilerin yaşamın her alanında olduğu gibi spor konusunda da engel tanımayacağını göstermek, diyabet ve diyabetle spor konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Türk Diyabet Cemiyeti tarafından oluşturulan TEAM1 Koşu Takımı Novo Nordisk Türkiye’nin ve şirketin dijital markası www.diyabet.com web sitesinin koşulsuz sponsorluğuyla Ocak 2018’de hayata geçirildi. Takım katıldığı Runatolia, Tuz Gölü, Likya, İstanbul, Wings For Life, Ultimate Cunda, Ultimate Büyükada ve IDA Ultra koşularıyla, diyabetli bireylerin insülin tedavisiyle hayatlarında hiçbir aktiviteden geri kalmalarına gerek kalmadığını, herkes gibi sporcu olabileceklerini gösterdi. Proje, Outdoor Fitness Türkiye “En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi”, Sağlık Gönüllüleri Türkiye Derneği “Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Jüri Özel Ödülü” ve Eczacı Dergisi 9. Altın Havan Ödülleri’nde Sosyal Sorumluluk Ödülü olmak üzere üç önemli ödül kazandı. 2019 yılında da IPRA’da sosyal sorumluluk ve European Excellence Awards’da da ülke projeleri alanlarında finalist oldu. TEAM1 Koşu Takımı’nın danışmanlığını kendisi de ultra maraton koşucusu olan, Türk Diyabet Cemiyeti üyesi Prof. Dr. Taner Damcı, kaptanlığını ise Tip1 diyabetli ultra maraton koşucusu Gürkan Açıkgöz yapıyor.

Novo Nordisk Hakkında:

Novo Nordisk, diyabet alanında 95 yılın üzerinde yenilikçiliğe ve liderliğe sahip global bir sağlık şirketidir. Bu köklerimiz bize insanların obezite, hemofili, büyüme bozuklukları ve diğer ciddi kronik hastalıkları yenmelerine yardımcı olmamızı mümkün kılan deneyimi ve kabiliyetleri sağlamaktadır. Genel merkezi Danimarka’da bulunan Novo Nordisk 80 ülkede yaklaşık 42,200 çalışanıyla faaliyet göstermekte ve ürünlerini 170’in üzerinde ülkede pazara sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için novonordisk.com, FacebookTwitterLinkedInYouTube sayfalarımızı ziyaret edin.

Türk Diyabet Cemiyeti Hakkında:

1955 yılında kurulan Türk Diyabet Cemiyeti, diyabet hastalığı, korunma yolları ve tedavisi hakkında halkın bilinçlenmesini sağlayan, eğitimler ve kamplar, kongreler düzenleyen, bilimsel araştırmaların yapılması ve politikaların oluşturulmasına destek veren, yayınlar çıkaran Türkiye’nin ilk ve önde gelen kurumlarından biridir