news-details

Vaka sayısında zirveye doğru

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Bu hafta  koronavirüs kaynaklı vaka sayısında zirveye yaklaşıldığına yönelik beklentilerin yanı sıra destek paketlerinin devam edeceğine yönelik umutlarla piyasalarda pozitif bir hava hakimdi. Dün de Fed 2,3 trilyon dolara yakın bir teşvik paketi açıklarken, S&P500 endeksi %1,5 oranında değer kazandı. Dolar endeksi (DXY) de 100 seviyesinin altında günü kapattı. Bugün ise Paskalya öncesi ABD ve Avrupa'da birçok piyasa kapalı olacak. Önemli piyasaların kapalı kalacağı günde de Asya borsaları görece düşük işlem hacimleriyle yön bulmakta zorlanıyorlar. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise hafif alıcılı bir görüntü gözlemlerken, dün 6,62 seviyesine gerileyen ve günü 6,67'lerden kapatan Dolar / TL hafif yukarıda. Dolar'ın küresel çapta baskı altında olduğu ortamda kur 6,70 seviyesinin altında kalabilir. Küresel borsalardaki genel risk iştahına bağlı olarak da BIST100 endeksinin güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeks 94,8bin desteğinin üzerinde kalarak haftanın son işlem gününü olumlu bir görüntüyle kapatabilir. Dirençler 96,7bin ve 97,5bin seviyelerinde.


 

MAKROEKONOMİ

Rusya ve OPEC'in küresel arzda yaklaşık %15 kesintiye gidileceği konusunda uzlaştığı görülse de Meksika'nın bu karara karşı çıkarak toplantıyı terk etmesi petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın sürmesine neden oluyor. Görüşmeler devam ederken, bugünkü G-20 enerji bakanları toplantısında da arz kesintisinin daha da genişletilmesine çözüm aranacak. Hristiyan dünyasının Paskalya öncesi Kutsal Cuma tatili nedeniyle ABD ve Avrupa hisse senedi piyasaları olmak üzere birçok piyasa kapalı. Fed, Kovid-19 salgınının etkilerine karşı ekonomiyi desteklemek için 2,3 trilyon dolara kadar kredi sağlayacak bir adım atarken, Fed Başkanı Powell ekonomik toparlanmanın sağlanması için "etkili, proaktif ve agresif" bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini belirtti. İngiltere Merkez Bankası isehazinenin fazladan kamu harcamalarının doğrudan merkez bankası tarafından finanse edileceğini bildirdi. Bu arada AB ülkeleri 540 milyar euroluk Kovid-19 kurtarma paketinde anlaştı. Fed'in adımları ve OPEC+'nın anlaşacağı beklentileriyle Wall Street dün artıda kapatırken, bugün zayıf işlem hacminde borsalarda ılımlı performans sürüyor. Kovid-19 tedavisi gören İngiltere Başbakanı ise yoğun bakımdan çıktı.

  • Fed'in söz konusu adımları, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım programlarını kapsıyor. Ayrıca Powell, işler yeniden açılabilirse, Fed'in bu yıl ikinci yarıda ekonomide hızlı çıkış beklediğini ve bunun yanında şahsi beklentisinin ise 2. çeyreğin çok zayıf geçeceği yönünde olduğunu vurguladı. Son Fed tutanaklarında ekonomik canlanmanın 2021'den önce olmayacağına yönelik bir senaryoda bulunmasına rağmen Powell konuşmasında daha iyimser bir ton kullandı. Powell ayrıca son açıklanan programların koronavirüs sonrası ekonomik güçlenmeye köprü oluşturmaya yardımcı olacağını söyledi ve Fed'in harcama gücü değil, borç verme gücü olduğunu da  vurguladı. Bu arada son 1 ayda Fed'in bilançosu 1,7 trilyon dolar artarak 6,13 trilyon dolara yükseldi.
  • OPEC+ anlaşmasının imzalanması Meksika'nın katılımına bağlı olurken, ABD, Kanada, Brezilya gibi üreticilerinde bu arz kesintilerine destek vermesi isteniyor.

Bugün ABD tarafında TSİ 15.30'da mart ayı TÜFE verisi takip edilecek. Bugün açıklanan Çin ÜFE ise dünyaya deflasyonist baskı oluşturmaya devam ediyor, ÜFE yıllık -%0,4'ten -%1,5'e geriledi. Çin TÜFE ise yükselişini sürdüren gıda fiyatlarına rağmen petrolünde desteğiyle %5,2'ten %4,3'e geriledi. Talep ve arz gelişmeleri önümüzdeki süreçte küresel enflasyona yön verecek.

  • ABD hükümetinin kısıtlayıcı önlemleri nedeniyle tüketim talebindeki azalma, işsizlik oranındaki artışın tüketim talebini olumsuz etkilemesi ve petrol fiyatlarındaki seyirle yıllık bazda TÜFE'nin %2,3'ten %1,6'ya gerilemesi beklenmekte.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 4 Nisan haftasında beklentilerin üstünde gelerek 6,6 milyon kişi oldu. Son üç haftanın toplamı böylece 16 milyonu aşmış oldu. Ekonomik aktivitede kısa vadede toparlanma beklenmediğinden bu rakamların daha da artması olası ki eğer iş kayıpları bu hızda devam işsizlik oranının %15'e tırmanması ve Büyük Bunalım dönemindekine benzer rakamların da telaffuz edilmesi muhtemel.

Bugün yurtiçinde TSİ 10'da ocak dönemine ilişkin işsizlik oranı verisi takip edilecek. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, aralık döneminde (Kasım ve Aralık 2019 ve Ocak 2020 aylarını kapsamakta) %13,2'den %13,1'ye gerileyerek bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Bugün paylaşılacak veri aralık, ocak ve şubat aylarının ortalamasını içereceğinden işsizlik oranlarında belirgin bir değişimi beklememek gerekiyor. Salgının etkisi özellikle mart ortasından sonra belirginleştiğinden dolayı bu döneme ilişkin istihdam rakamlarında sınırlı oynaklık görebiliriz. Ancak Hükümet tarafından alınan ve alınacak olan bazı önlemler ise işsizlik oranındaki yükselişi sınırlayacaktır.

  1. Salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarına esneklik getirildi.
  2. Belirli meslek grupları ve esnaf mücbir sebep kapsamına alınarak vergi ve SGK ödemeleri ertelendi.
  3. Kamu bankalarının aracılığıyla zor durumda olan kalan esnafa kredi imkanı genişletildi.
  4. Ayrıca çıkarılması düşünülen torba yasa da işten çıkarma 3 ay yasaklanacak.
  5. 15 Mart tarihinden itibaren işten çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan veya ücretsiz izne ayrılan çalışanlara günlük  39.24 lira nakdi ücret desteği verilecek.
  6. Faaliyeti bulunmayan işletmelerden tekrar faaliyete başlayana kadar ilan ve reklam vergisi ve çevre temizlik vergisi alınmayacak.                           

ŞİRKET HABERLERİ 

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Sermaye Piyasası Kurulu'nun 21.07.2016 ve 25.07.2016 tarihli duyurularına istinaden Şirket paylarının Borsa'dan geri alım yapılabilmesine, Geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 7.000.000 adet (7.000.000 TL nominal) olarak belirlenmesine, Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 400mn TL olarak belirlenmesine ve Pay geri alım programının ve program kapsamında yapılacak alımların ilk Genel Kurul Toplantısında ortakların bilgisine sunulmasına karar verilmiştir.


Brisa (BRISA, Nötr): Covid-19 virüs salgını kapsamında hem çalışanların ve ailelerinin sağlığını hem de toplum sağlığını korumak amacıyla, daha önce duyurusu yapılan üretim faaliyetlerine ara verilecek dönem İzmit ve Aksaray fabrikalarında 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Good-Year (GOODY, Nötr): Goodyear Lastikleri T.A.Ş. Yönetim Kurulu'nun 9 Nisan 2020 tarihli kararıyla, COVİD-19 salgını nedeniyle küresel piyasalarda talebin değişmeye devam etmesini göz önünde bulundurarak Adapazarı ve İzmit fabrikalarındaki duruş sürelerinin 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 09.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 4,32 - 4,43 TL fiyat aralığından 5.250.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %68,07 sınırına ulaşmıştır.

11 Şubat 2020 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: 10/04/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 12, Motorinde 9 KRŞ/LT pompa fiyatlarında indirim gerçekleşti. (Kaynak: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS))

Havacılık: Yıla güçlü bir ticari ve endüstriyel performans ile başlayan Airbus üretim oranlarını aşağıya çekerek yeni koronavirüs pazar ortamına uyumlandırarak güncelledi. İleriye dönük güncellenmiş ortalama üretim rakamlarının koronavirüs öncesi ortalama üretim oranlarının yaklaşık olarak üçte biri kadar olduğu belirtildi. (A320 - ayda 40 adet, A330 - ayda 2 adet, A350 - ayda 6 adet)

Yatırım: Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik iş birliğiyle Isparta'da Eğirdir Gölü için projelendirilen 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin inşaatına Ocak 2022'de başlanması planlanıyor…General Elektrik (GE) Hidroelektrik Bölümü Türkiye ve Orta Doğu Üst Yöneticisi Marwan Al Roub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santrali kurulması için China Gezhouba Group ile KAF Teknik Yapının 1,5 milyar dolarlık mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmesi imzaladığını, santralde General Elektrik'in de 4 adet 250 megavatlık özel çift yönlü türbin ve ekipmanlarının kullanılacağını belirtti.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Halk GYO (HLGYO, Nötr): Halkbank Genel Müdürlük binası olarak kullanılan "Ataşehir Finans Kule" binasının Halk Bankası'na kiralama süresi, 01.04.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, aylık 1.556.000 TL+KDV kira bedeli üzerinden, yeni bir kira sözleşmesi imzalanarak 1 yıl daha uzatılmıştır.

İttifak Holding (ITTFH): Akbank T.A.Ş. ile yapılan 12,3mn TL tutarındaki kredi sözleşmesinin yıllık %30,90 olan faiz oranı, %11,5 olarak güncellendiği ve 30.07.2020 tarihine kadar ödemesiz olmak üzere, 50 ay vadeli, aylık eşit taksitler olarak belirlendiği açıklanmıştır.

Say Reklamcılık (SAYAS): Şirket ile aynı üretim yerleşkesinde bulunan ve tedarikçisi konumunda olan eski bağlı ortaklığı Plaka Mobilya Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile yürütülen görüşmeler sonucunda Almanya'da tutulan Nissan stoklarındaki ayıplara ilişkin olarak 15.000 EUR reklamasyon faturası düzenlenmesi ve Kuzey Avrupa (Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Fransa, İspanya ve Portekiz haricindeki Avrupa Birliği ülkeleri) bölgesinde aynı müşteriye yönelik iş fırsatlarının devri işleminin (geçmişte tedarik edilen ayıplı mallar sonucunda iş fırsatı yaratılamaması nedeniyle) iptal edilmesine karar alınmıştır.

TSKB GYO (TSGYO, Nötr): Koronavirüs (COVID-19) küresel salgını kapsamında, Şirket portföyünde bulunan Pendorya Alışveriş Merkezi'nde bulunan kiracıların önemli bir kısmı faaliyetlerini durdurmuştur. Mart 2020 döneminde mağazaların kapalı olduğu günler dahilinde kısmi olarak, Nisan 2020 döneminde ise tüm ay boyunca mağazaları kapalı olan kiracılardan kira bedeli alınmamasına ve söz konusu dönem içerisinde hizmet vermeye devam eden mağazalar için kira bedeli alma yetkisinin Şirket Genel Müdürlüğü'ne verilmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiştir.
 
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,22 seviyesinden %9,20 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 127,3 milyar TL ile 103,5 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 23,9 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Fed'in adımları ve petrole dair gelişmeler dün küresel risk iştahına yön verdi. Fed'in ek desteğiyle birlikte kısa vadede TL faizler 20 baz puan ve uzun vadede ise 50 baz puanın üzerinde düşüş gösterdi. IMF Başkanı Georgieva'nın, Türkiye dahil tüm üye ülkelerle yapıcı temasları olduğunu söylemesi de TL varlıkları destekleyen bir gelişme oldu. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 15 baz puanlık düşüşle %12,17 ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 57 baz puanlık düşüşle %13,58 seviyesine geriledi. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün %0,72 seviyelerinde bulunmakta.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı