news-details

AB, 750 milyar Euro’luk koronavirüs canlanma paketi açıkladı

Avrupa Komisyonu, piyasalardan borçlanarak AB ülkelerine koronavirüs krizinden kurtulmalarına yardımcı olmak için 750 milyar Euro'luk yardım planını açıkları. Ekonomileri ivmelendirme planı borsaların ve Euro'nnu değerinin yükselmesini sağladı.

Paketin büyük bölümü salgından en fazla etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek. İki ülke toplamda 313 milyar Euro bağış ve kredi alacak. Paket, Avrupa Birliği'nin 27 ulustan oluşan 450 milyonluk tek pazarını, 2020'de beklenen derin durgunluktan çıkarmayı, farklı ekonomik büyüme ve refah seviyelerine bölünmekten korumayı hedefliyor.

750 milyar Euro'nun üçte ikisi ortak borçlanma ile finanse edilen hibelerden ve üçte biri kredilerden oluşacak. Hibeler, tartışmalı olmasına rağmen, İtalya, İspanya, Yunanistan, Fransa ve Portekiz'in zaten yüksek borçlu olmaları ve salgından büyük ölçüde etkilenen turizme yüksek derecede bağımlı oldukları için gerekli olduğu belirtiliyor.

500 milyar Euro'luk hibeler, AB'nin en büyük iki ekonomisinin (Fransa ve Almanya) istekleri çerçevesinde olsa da, bazı ülkeler (Hollanda ve Avusturya) kurtarma paketinin sadece krediler içerdiğini görmeyi tercih ediyorlar.

Paketin açıklanmasıyla birlikte Euro değer kazanarak 1.0932 dolardan 1.1032'ye çıktı.


Hibya Haber Ajansı