news-details

Ekonomide normalleşme adımları bugün başlıyor

BIST100…Ekonomide Normalleşme Adımları Bugün Başlıyor…Türkiye koronavirüs pandemisinin etkilerinin henüz hissedilmediği 2020 yılının birinci çeyreğinde %4.5 büyüdü. Yılın ikinci çeyreğinde çift haneli düşüş olduktan sonra ekonominin toparlanması bekleniyor. BDDK bankaların aktif rasyosu hesaplamasında önemli bir değişikliğe gitti. Geçen hafta toparlanma belirtileri gösteren bankacılık endeksinin bu karar sonrasında nasıl bir yön izleyeceği takip edilecek. Asya piyasaları yeni haftaya Hong Kong öncülüğünde yükselişle başladı. ABD vadelileri yatay bir seyir izlerken, Almanya Dax endeksi vadeli işlemlerde artıda. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapması beklenebilir. ABD ve Çin arasındaki gerilime yönelik gelişmeler ve ABD’de ülke geneline yayılan protestolar piyasaların takibinde olacak. (Şirket Haberleri: KOZAL…2020 yılının ilk çeyrek net karı bir önceki çeyreğe göre %22.31 düşüş gösterirken, geçen senenin aynı çeyreğine göre ise %23.3 artışla 437 milyon TL olan piyasa beklentisinin altında gelerek 393.9 TL oldu).

 

 

USDTRY…Yeni Haftaya Yataya Yakın Başladı…Dolar TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izliyor. Sabah saatlerinde 6.81 seviyelerinde işlem görüyor. ABD Çin arasındaki gerilimin sürmesinin gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı kurması beklenebilir.

 

 

EURTRY…Euro Global Bazda Değer Kazanıyor…Euro global bazda değer kazanırken, TL varlıklar pozitif bir görünüm sergiliyor. Euro TL kuru yeni haftanın ilk saatlerinde 7.58 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…1.11 Seviyelerinde Konsolidasyon Çabası İçerisinde…Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları öncesinde dolar majör para birimlerine karşı zayıf bir görüntü verdi. Euro Dolar paritesi 1.1150 seviyelerini test ettikten sonra geri çekildi. Ay sonu satışların etkisinde dolar değer kaybederken Euro son 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek %0.1 oldu. Enerji maliyetlerindeki düşüş ve koronavirüs salgını nedeniyle talebin zayıflaması etkili oldu. Euro Bölgesi’nin derin bir resesyona girdiği endişesiyle ECB’nin varlık alım programının miktarını artırması isteniliyor. Yeni haftanın ilk saatlerinde Euro Dolar paritesi 1.1140 seviyelerindeki konsolidasyon çabasını sürdürüyor. Bugün piyasalar Euro bölgesi ve ABD’den gelecek PMI verilerini takip edecek. ABD’de yaşanan ve ülke çapına yayılan protestolar piyasaların takibinde olacak.

 

 

XAUUSD…Güvenli Varlık Talebinden Destek Buldu…ABD ve Çin arasında yükselen gerilim ve ABD’de ülke çapına yayılan protestolar güvenli varlık olarak kabul edilen altın fiyatlarına destek sağlıyor. Altının ons fiyatı yeni işlem gününün ilk saatlerinde dolardaki gevşemeye bağlı olarak 1743 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Yükselişini Sürdürüyor…Altının ons fiyatındaki yükselişten destek bulan gram altın yeni haftanın ilk işlem gününde 381 TL seviyelerinde işlem görüyor. Risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak gelişen piyasa ülke para birimlerinin baskı altında kalması durumunda gram altın fiyatlarının yükselişini sürdürmesi beklenebilir.

 

 

BRENT…Talepteki Toparlanma Beklentileriyle Yükselişte...Bazı haber kaynaklarının aktardığına göre 9-10 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmesi beklenen OPEC toplantısının 4 Haziran tarihinde gerçekleştirilmesi kararın ise bugün duyurulması bekleniyor. ABD’de petrol sondaj kuyusu sayıları azalmaya devam ederken, petrol fiyatları arz kesintilerinden ve ekonomilerdeki yeniden açılma sürecinden destek buluyor. Brent petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde 37 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

SP500Ülke Çapına Yayılan Protestolar Takip Ediliyor…ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Çin’in Hong Kong’un özerkliği sağlama sözünü tutmadığını, ABD’nin menfaatlerini koruyarak Çin ile yapıcı bir ilişki kurmak istediklerini ifade etti. Hong Kong’a tanınan muafiyetlerin kaldırılması sürecine başlanacağını duyurdu. ABD’de ırkçı bir cinayete karşı başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. 16 eyalet ve 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. S&P500 endeksi risk iştahındaki düşüşe rağmen vadeli işlemlerde 3040 puan seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı